Potpredsjednica Vlade Kosor sa slovačkom ministricom radsocijalne skrbi i obitelji

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor tijekom današnjeg službenog posjeta Bratislavi sastala se s ministricom radsocijalne skrbi i obitelji Vierom Tomanovom. Glavna tema razgovora bila su pitanja obiteljpopulacijske politikmjere kojima se poboljšava demografska slikte dogovori o daljnoj suradnji.

Potpredsjednica Vlade Kosor ukratko je predstavila aktivnosti koje Hrvatska provodi kako bi se poboljšala demografska slika. Kazala je da je ove godine stupio na snagu novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama i iznijela novine iz tog Zakona. Istaknula je kako je ovim Zakonom propisano da sve rodilje, odnosno roditelji imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu bez obzira na radno pravni status u trenutku rođenja djeteta. Također je uvedena i fleksibilna mogućnost korištenja roditeljskog dopusta do osme godine života djeteta za zaposlene roditelje. Spomenula je pronatalitetni dodatak za svako treće i četvrto dijete kojim se htjelo stimulirati rađanje djece. Od prošle godine delimitirane su i rodiljne naknade za zaposlene majke u prvih šest mjeseci. Kako bi se popravila demografska slika za svu djecu koja su obuhvaćena obveznim školovanjem u osnovnim školama i prva dva razreda srednjih škola osigurani su besplatni udžbenici.

Potpredsjednica Kosor je spomenula i Zakladu “Hrvatska za djecu” koja će početkom ove godine početi s radom. Riječ je o Zakladi koja ima svrhu pružanja potpore djeci, odnosno obiteljima s više djece i darovitoj djeci kako bi im se omogućilo školovanje. Potpredsjednica Kosor je istaknula kako vjeruje da će i u budućnosti naše dvije zemlje uspješno surađivati, posebno kada je riječ o pitanjima koja se tiču obitelji.

Ministrica rada, socijalne skrbi i obitelji Slovačke Republike Viera Tomanova prihvatila je suradnju i kazala što je kod njih napravljeno na području obitelji. Naglasila je da je puno toga učinjeno proteklih nekoliko godina. Spomenula je poticaj za samohrane majke, djecu bez oba roditelja i udovice, te istaknula da se posebna pažnja upućuje socijalno ugroženim obiteljima.

Dogovorena je daljnja suradnja i razmjena iskustava između dva ministarstva, a potpredsjednica Vlade Kosor pozvala je ministricu Vieru Tomanovu i njene suradnike da dođu u Hrvatsku.

Potpredsjednica Vlade Kosor prilikom posjeta Slovačkoj Republici sastala se i s dogradonačelnicom Bratislave Annom Dyttertovom i potpredsjednicom Parlamenta Slovačke Republike Annom Belosovoveom.



Pisane vijesti