Potpredsjednica Vlade Kosor uručila ugovore za 36 korisnika Mjere samozapošljavanja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je ugovore za 36 korisnika Mjere samozapošljavanja iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Mjerom samozapošljavanja Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potiče zapošljavanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlene djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata davanjem novčane potpore u iznosu od 30.000,00 kuna za pokretanje vlastite samostalne djelatnosti. Temeljem Javnog poziva za Mjeru samozapošljavanja Stručni tim za odlučivanje o mogućnosti korištenja Mjere samozapošljavanja odobrio je korištenje poticaja Mjere samozapošljavanja 101 podnositelju. Za isplatu odobrenih poticaja ministarstvo će izdvojit više od 3 milijuna kuna.

Obraćajući se hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji potpredsjednica Vlade Kosor kazala je da su današnji poticaji od po 30 000 kuna odobreni za 41 obrt, 49 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i 11 trgovačkih društava. Od ukupnog broja korisnika 96 je hrvatskih branitelja, a 5 korisnika su djeca hrvatskih branitelja.

Ovom prilikom potpredsjednica Kosor se osvrnula i na poticanje osnivanja zadruga hrvatskih branitelja i pritom naglasila da 2004. nije bilo ni jedne zadruge, danas ih ima 337 od kojih je ministarstvo 205 potaknulo s iznosom od po 150 000 kuna. U 2009. godini osigurana su sredstva za odobrenje 66 zahtjeva za poticanje osnivanja zadruga te sredstva za 74 zadruge koje osobito dobro posluju.

Danas su uručeni i Ugovori o suradnji na provedbi Mjere poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja i Mjere potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja sa Zadrugama: PSVZ Samobor iz Bregane, PSVZ Agrovladislavci iz Vladislavaca i PVSSZHB MODRO-ZELENA iz Metkovića, time su spomenute zadruge postale Referalni centri.



Pisane vijesti