Potpredsjednica Vlade na 16. Memorijalu dvanaest hrvatskih redarstvenika u Borovu

Potpredsjednica Kosor položila je ispred spomen obilježja u središtu Borovu ime hrvatske Vladvijenac i zapalila svijeću u spomen na ubijene hrvatske redarstvenike.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predvodila je danas u Borovu izaslanstvo Vlade RH, u čijem su sastavu bili i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin te ministar obrane Berislav Rončević, na svečanosti obilježavanja 16. obljetnice pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika – «Memorijala dvanaest redarstvenika». Potpredsjednica Kosor položila je ispred spomen obilježja u središtu Borova, u ime hrvatske Vlade, vijenac i zapalila svijeću u spomen na ubijene hrvatske redarstvenike.

Vijence podno spomen-obilježja položila su i izaslanstva Ravnateljstva Policije, Vukovarsko-srijemske županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježivši na taj način 16. obljetnicu ubojstva dvanaestorice pripadnika specijalne policijske jedinice, koje su 2. svibnja 1991. u Borovu, iz zasjede ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba.

Tada su ubijeni hrvatski policajci Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić, a ranjena su dvadeset i dva policajca.

Izaržavajući sućut nazočnim članovima obitelji ubijenih policajaca potpredsjednica Kosor rekla je kako su upravo pogibija prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, a nedugo potom i ubojstva 12 policajaca u Borovu obilježja početka ratnih užasa i velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Istaknuvši kako je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, potpredsjednica Kosor poručila je kako se nikome neće dopustiti da vrši reviziju nad tom istinom. Poručila je kako trebaju odgovarati svi oni koji su 2. svibnja 1991. u Borovu počinili zločin nad hrvatskim policajcima kojeg se danas prisjećamo. Također je pozvala sve koji imaju informacije o zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, kojih je trenutno još 1.116 na popisu, da ih kažu nadležnim tijelima.

Nazočnima su se obratili i Ivan Čačić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, Željko Sačić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Marijan Benko, ravnatelj Policije, Berislav Rončević, ministar obrane i Ivica Kirin, ministar unutarnjih poslova, a molitvu za ubijene policajce predvodio je dekan Vukovarskog dekanata Pavo Kolarević.



Pisane vijesti