Potpredsjednica Vlade na identifikaciji posmrtnih ostataka 11 žrtava iz Domovinskog rata

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas identifikaciji posmrtnih ostataka te izrazila sućut obiteljima jedanaest žrtava iz Domovinskog rata, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, te preuzetih iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, čiji su posmrtni ostaci identificirani u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Kosor upoznala je pritom nazočne predstavnike medija s najnovijim podacima i aktivnostima u potrazi za zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Potpredsjednica Kosor rekla je kako su od jedanaest danas identificiranih žrtava njih osam bili hrvatski branitelji. Istaknula je kako je sedam osoba ekshumirano na području Vukovarsko-srijemske županije, jedna osoba na području Osječko-baranjske županije, dvije osobe su ekshumirane u Bosni i Hercegovini, a jedna osoba u Srbiji. Također je napomenula kako je, među danas identificiranim žrtvama, jedna osoba ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, gdje je od 200 ekshumiranih žrtava s ovom identificirano njih 190, jedna osoba ekshumirana je iz masovne grobnice na vukovarskom Novom Groblju, gdje je od 938 ekshumiranih žrtava s ovom identificirano njih 806, a jedna je osoba bila odvedena iz Borovo Commerca i kasnije pogubljena. Potpredsjednica Kosor rekla kako su od danas identificiranih osoba njih tri ekshumirane tijekom ove godine iz pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. S obzirom da se šestero danas identificiranih osoba nalazilo na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu rekla je kako je od danas broj osoba s tog popisa smanjen na 1.110 osoba.

Potpredsjednica Kosor također je napomenula kako se na području Sisačko-moslavačke županije na 18 lokacija obavljaju probna iskapanja u potrazi za žrtvama iz Domovinskog rata.



Pisane vijesti