Potpredsjednica Vlade na izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Novom Vinodolskom VI. izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji se održava u sklopu Susreta djece i obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Dosadašnji predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivan Pšenica izvijestio je nazočne o aktivnostima i radu Saveza u proteklih godinu dana od kojih je kao posljednju značajnu aktivnost spomenuo okrugli stol na temu potrage za zatočenim i nestalim osobama u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu, koji je održan 28. travnja ove godine u Zagrebu, u organizaciji Saveza i financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izvijestila ih je o najnovijim podacima u pogledu potrage za zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata. Napomenuvši kako se u ovom trenutku na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila nalazi još 1.116 osoba, poručila je kako se potraga za njima neće zaustaviti dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u protekle tri godine pronađeno 6 masovnih i 119 pojedinačnih grobnica iz kojih je ekshumirana 221 osoba. Također je podsjetila kako su od početka agresije na Republiku Hrvatsku dosad pronađene 143 masovne grobnice i preko 1.200 pojedinačnih grobnica. Napomenula je kako su u tijeku probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na području Vukovarsko-srijemske županije. Od 21 do sada istraženog lokaliteta, na tri mjesta su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 7 osoba koji su potom prevezeni u Kliničku bolnicu Osijek gdje je u tijeku njihova obrada u cilju utvrđivanja identiteta, ali i uzroka smrti. Među lokalitetima čije je istraživanje u tijeku, istaknula je i dva bunara na području Vukovarsko-srijemske županije, u kojima je pronađena veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, te rekla kako je u ovom trenutku u tijeku i razminiranje prostora površine 40.633 metra četvorna, na kojem se najvjerojatnije nalaze posmrtni ostaci osoba stradalih u pokušaju proboja iz Vukovara.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je u razgovorima s nadležnim tijelima Republike Srbije dogovoren nastavak ekshumacija neidentificiranih posmrtnih ostataka sahranjenih u Republici Srbiji, rekavši kako od početka idućega tjedna predstoji nastavak ekshumacija u Smederevu, Pančevu i Kovinu. U pregovorima s predstavnicima nadležnih tijela Bosne i Hercegovine dogovorena je i realizirana ekshumacija 46 neidentificiranih posmrtnih ostataka sahranjenih u Banja Luci, te su preuzeti posmrtni ostaci 9 osoba koje su bile sahranjene na području BiH. Pored toga, 23. travnja ove godine ekshumirani su posmrtni ostaci tri osobe za koje se pretpostavlja da su iz Republike Hrvatske. Potpredsjednica Kosor ponovno je uputila poziv svim osobama koje imaju bilo kakve informacije o mjestima masovnih grobnica i sudbinama zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata da ih jave nadležnim tijelima.

Izražavajući zadovoljstvo suradnjom i partnerskim odnosom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, potpredsjednica Kosor pozvala je članove Saveza da predlože osobu koja bi bila njezin savjetnik za pitanja zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Također je najavila skoro rješavanje pitanja izjednačavanja iznosa obiteljskih invalidnina članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja s članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja.



Pisane vijesti