Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor stavila je danas u zgradi Općinskog suda u Zagrebu vijenac i zapalila svijeću ispred spomen ploče postavljenje u sjećanje na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i ubojičine supruge Gordane Oraškić. Dan na koji se, prilikom održavanja brakorazvodne parnice, 1999. godine dogodio ovaj tragični događaj obilježava se od 2004. godine kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se današnjim obilježavanjem prisjećamo triju ubijenih žena na Općinskom sudu u Zagrebu, ali i svih drugih žena žrtava nasilja. Podsjetila je kako je Vlada u svom dosadašnjem mandatu donijela Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji 2005.-2007. godine i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kojim su definirane obveze i načini postupanja svih tijela nadležnih u takvim slučajevima, te rekla kako se radi i na donošenju nove Nacionalne strategije. Također je rekla kako su postrožene odredbe kaznenog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na obiteljsko nasilje, a određeno je da se u svim sudskim predmetima vezanim uz obiteljsko nasilje mora žurno postupati.
Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je prema dostupnim podacima u 2005. godini bilo 20 ubojstava u obitelji pri čemu su 17 žrtava bile žene, u 2006. godini bilo je 27 ubojstava u obitelji pri čemu su 19 žrtava bile žene, a u prvih šest mjeseci 2007. godine bilo je 9 ubojstava u obitelji pri čemu su 6 žrtava bile žene.


U pogledu aktivne borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji napomenula je kako se hrvatska Vlada, zajedno s nevladnim ženskim udrugama koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama, uključila u Kampanju Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama koja će se provoditi do 8. ožujka 2008. godine. Podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske financijski pomogla i uređenje nove lokacije Autononmne ženske kuće Zagreb koja će uskoro započeti s radom. Također je rekla kako je pokrenut i program zapošljavanja za žene žrtve nasilja, a u planu je i poseban projekt pomoći ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja. Osim toga, napomenula je kako je Ministarstvo obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdalo dobrovoljnu doplatnu poštansku marku koja će biti u prometu od danas do 25. studenoga ove godine (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama), a sav prihod bit će dodijeljen nevladinim udrugama koje održavaju skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je zbog dosadašnjih rezultata u borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji Vijeće Europe predložilo održavanje konferencije o borbi protiv nasilja nad djecom.


Uz potpredsjednicu Kosor, na obilježavanju u Općinskom sudu, nazočne su bile i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin, te članice Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama i predstavnice nevladnih ženskih udruga koje se bave borbom protiv nasilja u obitelji.



Pisane vijesti