Potpredsjednica Vlade na obilježavanju Svjetskog dana Roma

Potpredsjednica Vlade, predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade Republike Hrvatske te nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015. godine Jadranka Kosor čestitala je danas, Svjetski dana Roma – 8. travnja i uručila prigodne poklone romskoj djeci Osnovne škole «Vinko Žganec» u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Čestitajući Svjetski dan Roma, potpredsjednica Kosor istaknula je da Hrvatska, Europi i svijetu ima što reći o brizi za Rome, kao najosjetljivije nacionalne manjine. Na zahtjev Roma prošireno je Povjerenstvo, a u iduće četiri godine nastaviti će se raditi na poboljšanju života svih Roma, a dosadašnji rezultati pokazuju da smo na dobrom putu, naglasila je potpredsjednica.
Ostvaren je partnerski odnos predstavnika Roma, povjerenstava i ministarstava, nastavila je potpredsjednica, dodavši da su se u protekle četiri godine na terenu riješavali konkretni problemi.
Rezultati koje smo postigli u prethodnom razdoblju ohrabruju na svim područjima naglasila je, broj djece u predškolskom odgoju i obrazovanju u odnosu na pretprošlu školsku godinu je udvostručen, istovremeno je utrostručen broj romske djece u redovnom osnovnoškolskom obrazovanju, a posebna pozornost se pridaje školovanju romskih djevojčica. U području zapošljavanja više od 8 tisuća osoba bilo je uključeno u informativne programe i osobno savjetovanje, 50 Roma u projekte samozapošljavanja, a u zdravstvu je postignut 90 postotni obuhvat cijepljenja djece.
Potpredsjednica Kosor je kao primjer navela i naselje Donja Dubrava u Međimurskoj županiji, naime to je bilo jedno od mjesta u kojem se živjelo u neljudskim uvjetima, ali dobrom suradnjom s lokalnom samoupravom i taj problem je riješen. Također, Vlada je darovala zemljišta u Slavonskom Brodu, Dardi, Sisku i Lončarevom naselju, a u tijeku je postupak darovanja u još nekim naseljima. Uređenje tih naselja započelo je u naselju Parag, a financira se iz programa PHARE 2005.
Pored spomenutog, poduzete su i brojne druge aktivnosti na ostalim područjima, uvedena je besplatna pravna pomoć za Rome u statusnim pitanjima, a financiraju se i aktivnosti iz oblasti kulture.
Sredstva koja se osiguravaju za provođenje Nacionalnog programa i Akcijskog plana iz godine u godinu rastu, tako da su od 2005. do 2008. porasla za ukupno 630 % završila je potpredsjednica Kosor.


Kasum Cana, predsjednik Udruge Centar Kulture Roma Hrvatske uručio je potpredsjednici portret, tekst romske himne i značku.



Pisane vijesti