Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomen-obilježja mjesta masovne grobnice kod jame Golubnjača u Ličko-senjskoj županiji

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas kod jame Golubnjača, u Ličko-.senjskoj županiji, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice podignuto u sjećanje na 12 ekshumiranih žrtava iz Domovinskog rata. Spomen-obilježje otkrila je zajedno s Ivanom Vojvodićem, unukom dvaju žrtava ekshumiranih iz jame Golubnjača.

Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji ekshumiranih žrtava potpredsjednica Kosor rekla je kako su iz jame Golubnjača tijekom 2004. godine ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a dosada je identificirano 11 osoba, među kojima 6 hrvatskih branitelja i 5 civila s područja Ličkog Osika, Široke Kule i Ostrovice. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je danas otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice 51. po redu, a njime je obilježeno 91. mjesto masovne grobnice. Podsjetila je pritom kako su u Hrvatskoj do sada pronađene 143 masovne i preko 1.200 pojedinačnih grobnica, a na području Ličko-senjske županije do sada je pronađeno 6 masovnih grobnica. Potpredsjednica Kosor također je podsjetila i na 1.110 osoba s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata, od čega su 42 osobe s područja Ličko-senjske županije.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako potraga za nestalim osobama kontinuirano traje, a u tom smislu napomenula je kako je tijekom prošle godine izvršeno 260 probnih iskapanja, tijekom dosadašnjeg manadata pronađeno je 6 masovnih i više pojedinačnih grobnica, a prošle godine su na području Ličko-senjske županije pronađene i dvije jame iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci te upućeni na identifikaciju.

Potpredsjednica Kosor pozvala je sve koji imaju informacije o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata da ih jave nadležnim tijelima.



Pisane vijesti