Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova d.d. u Domovinskom ratu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u prostorima tvornice «Borovo» u Vukovaru spomenik poginulim i nestalim zaposlenicima tvrtke «Borovo» u Domovinskom ratu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u prostorima tvornice «Borovo» u Vukovaru spomenik poginulim i nestalim zaposlenicima tvrtke «Borovo» u Domovinskom ratu. Spomenik je podignut u povodu 75. obljetnice postojanja i 15. obljetnice stradavanja tvrtke u Domovinskom ratu u znak sjećanja na najmanje 337 poginulih, zatočenih i nestalih zaposlenika te tvrtke.
Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako se i ovim spomenikom, koji govori o tragediji zaposlenika «Borova», prisjećamo tragedije koja je pogodila čitav Grad Vukovar i sve njegove građane u Domovinskom ratu. Prisjećajući se razmjera stradavanja potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je preko 1700 branitelja i civila stradalo u obrani Vukovara. Podsjetivši na 1122 osobe s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila, od kojih je 498 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a 115 upravo iz prostora «Borovo commerca», potpredsjednica Kosor najavila je preksutrašnji početak ekshumacija u Beogradu tijekom kojih će biti ekshumirano 60-ak branitelja i civila.
Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije uručila je nakon toga, u prostorima Doma hrvatskih branitelja u Vukovaru, potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor spomen-plaketu u znak zahvalnosti za uspješnu suradnju i doprinos hrvatskim braniteljima na području županije. Upućujući svoje zahvale na dodijeljenoj plaketi potpredsjednica Kosor podsjetila je na neke aktivnosti Ministarstva i Vlade prema hrvatskim braniteljima u ovom mandatu. U tom smislu rekla je kako je, uz suradnju državne Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domoviskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je dobila i osobno pohvalu Svjetske veteranske federacije. U ovoj godini dodijeljeno je 416 stanova, 361 se gradi, a za preko 400 gradnja je u pripremi, a Vlada je snizila cijenu stana na područjima od posebne državne skrbi i u mjestima manjima od 20 tisuća stanovnika. U protekle tri godine Ministarstvo je dodijelilo 333 automobila 100%-tnim HRVI I. skupine, riješen je položaj njihovih njegovatelja, profunkcionirao je Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Putem programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja zaposleno je preko 5.000 branitelja, u idućoj godini povećat će se sredstva za njihovo zapošljavanje, a osigurano će biti i 187 milijuna kuna za povrat duga zbog neusklađivanja mirovina i invalidnina temeljem prijašnjeg Zakon za 2003. godinu i prvu polovicu 2004. godine. Također je rekla kako je pokrenut i novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, te su ispunjeni svi zahtjevi konvencije udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a iz 2003. godine.




Pisane vijesti