Potpredsjednica Vlade na otkrivanju spomenika žrtvama iz Domovinskog rata u Bogdanovcima

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Bogdanovcima spomenik žrtvama agresije na Hrvatsku, u povodu obilježavanja 15. obljetnice stradavanja mještana Bogdanovaca i njegovih branitelja u Domovinskom ratu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Bogdanovcima spomenik žrtvama agresije na Hrvatsku, u povodu obilježavanja 15. obljetnice stradavanja mještana Bogdanovaca i njegovih branitelja u Domovinskom ratu.Spomenik je podignut u znak sjećanja na sve mještane i branitelje Bogdanovaca poginule, zatočene i nestale u Domovinskom ratu, ali i na sve mještane Bogdanovaca stradale u Drugom svjetskom ratu.
Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor poručila je kako žrtva stradalih mještana i branitelja Bogdanovaca ali i svih vukovarskih branitelja u Domovinskom ratu nikada ne smije biti zaboravljena. Istaknula je kako će toj borbi protiv zaborava zasigurno pridonijeti i danas otkriveni spomenik, te uputila zahvalu svim hrvatskim branitelja na doprinosu u stvaranju slobodne, samostalne i europske Hrvatske.
Potpredsjednica Kosor otvorila je u općinskoj zgradi u Bogdanovacima, zajedno s Lidijom Almaš, kćerkom nestalog hrvatskog, spomen-sobu posvećenu braniteljima i civilima Bogdanovaca stradalim u Domovinskom ratu.
Potpredsjednica Kosor otvorila je nakon toga i dionicu ceste prema spomen obilježju mjesta masovne grobnice na Ovčari. Cesta je izgrađena u dužini od 4 kilometra i ukupne je vrijednosti oko 5 milijuna kuna. Otvarajući cestu potpredsjednica Kosor poručila je kako je masovna grobnica na Ovčari simbol stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i simbol svih drugih masovnih grobnica, od kojih su dosad 143 pronađene. Podsjetila je kako se na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata nalaze još 1122 osobe, od kojih 498 s područja Vukovarsko-srijemske županije, te pozvala sve koji raspolažu informacijama o mjestima masovnih grobnica da ih jave nadležnim tijelima, posebice u predstojećem tjednu sjećanja na žrtve Vukovara. Potpredsjednica Kosor najavila je i skori početak ekshumacija u Beogradu 21. studenoga, te izrazila nadu da će i tim postupcima biti rasvijetljene sudbine određenog broja žrtava iz Domovinskog rata.




Pisane vijesti