Potpredsjednica Vlade na otvorenju 13. SSNIDOR-a Zadar 2007

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zadru, kao pokroviteljica, 13. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata «Zadar 2007» koji organizira Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-e RH uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ovogodišnje 13. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske okupilo je oko 1.000 sudionika iz svih hrvatskih županija, te sudionike iz HVIDR-e HVO-a, a natjecat će se u 10 športskih disciplina. U sklopu SŠNIDOR-a tradicionalno se održava i umjetnička kolonija hrvatskih branitelja slikara i kipara.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor zahvalila je svim hrvatskim braniteljima na doprinosu u Domovinskom ratu, a zahvalu na dosadašnjoj suradnji i partnerskom odnosu uputila je i Zajednici županijskih zajednica udruga HVIDR-e RH. Potpredsjednica Kosor osvrnula se i aktivnosti namijenjene hrvatskim branitelja i članovima njihovih obitelji koje su odrađene u dosadašnjem mandatu, napomenuvši prije svega kako je usvojen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim su napravljeni značajni pomaci za populaciju hrvatskih branitelja, a osnovani su i započeli s radom Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s trenutnom imovinom od oko 4,5 milijardi kuna, Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

U pogledu skrbi za hrvatske branitelje oboljele i liječene od PTSP-a rekla je kako je već na početku mandata ukinuta provedba testa MMPI-2, a produženi su bili i rokovi za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Istaknula je kako su u potpunosti riješeni i svi problemi 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, podsjetivši primjerice kako im je u ovom mandatu dodijeljeno 348 automobila, riješen status njegovatelja, te pokrenut program liječenja u hiperbaričnoj komori. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u ovom mandatu izvršen i povrat duga nastao u prošlom mandatu prema starom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 2001. godine u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna kuna.

Nakon prvog održanog natjecanja u utrci u kolicima, potpredsjednica Kosor uručila je odličja najboljim natjecateljima.



Pisane vijesti