Potpredsjednica Vlade na otvorenju barokomore i dodjeli kuća hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Splitu

otpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obišla je danas u Splitu, u povodu početka programa liječenja 100-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata I. skupine u hiperbaričnoj komorInstitut pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice - Odjel za podvodnu i hiperbaričnu medicinu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obišla je danas u Splitu, u povodu početka programa liječenja 100-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata I. skupine u hiperbaričnoj komori, Institut pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice - Odjel za podvodnu i hiperbaričnu medicinu. Zapovjednik Instituta pomorske medicine HRM-a brigadir Nadan Petri upoznao je potpredsjednicu Kosor s radom Odjela za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, posebno ukazavši na daljnje mogućnosti liječenja 100%-tnih HRVI I. skupine. Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor otvorila je u hotelu «Zagreb» u splitskom naselju Duilovo i tri apartmana za potrebe smještaja 100%-tnih HRVI iz Domovinskog rata I. skupine koji će se nalaziti na liječenju u hiperbaričnoj komori. Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim se prišlo realizaciji osiguranja osnovnih uvjeta glede smještaja, boravka, liječenja i naknade troškova liječenja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata 100% I. skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za troškove opremanja apartmana utrošilo je ukupno 174.200,00 kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor uručila je u splitskom naselju Duilovo Ugovore o darovanju kuća Žarku Peraniću i Mladenu Jukiću, 100%-tnim HRVI I. skupine. Vrijednost darovanih stambenih objekata je oko 1,6 milijuna kuna, s ukupnom površinom kuća i zemljišta od 1390 m2, i u potpunosti prilagođenima potrebama 100%-tnih HRVI I. skupine. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se darovanjem ovih stambenih objekata privodi kraju posao stambenog zbrinjavanja kraju za sve sadašnje 100%-tne HRVI I. skupine, istaknuvši kako se u Splitu grade kuće za još dvojicu 100%-tnih HRVI I. skupine, koje bi trebale biti dovršene do rujna ove godine. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je će se skrb o 100%-tnih hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata kao i ostalim braniteljima i budućnosti nastaviti s obzirom da je to obveza čitavog društva.

Početku programa liječenja u hiperbaričnoj komori, otvorenju apartmana za 100%-tne HRVI I. skupine, te uručenju ugovora o darovanju kuća nazočio je predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški koji je uputio zahvalu hrvatskoj Vladi na skrbi za sve 100%-tne HRVI I. skupine.

Tijekom svog boravka u Splitu potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor položila je i temeljni kamen na gradilištu buduće Klinike za ženske bolesti i porode u Kliničkoj bolnici Split.
Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što se početak radova na gradilištu buduće Klinike za ženske bolesti i porode simbolično odvija ususret Majčinom danu – 14. svibnja i Međunarodnom danu obitelji – 15. svibnja. Upućujući pozdrav i čestitke svim majkama i obiteljima u Republici Hrvatskoj, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je ova Vlada u svom mandatu dala prioritet vraćanju dostojanstva hrvatskim braniteljima i hrvatskim obiteljima. U cilju zaustavljanja negativnog demografskog trenda rekla je kako su u mandatu ove Vlade povećane rodiljne naknade i uvedena mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako naredno dijete. U tom smislu istaknula je i kako je u 2003. godini rođeno oko 39 000 djece, u 2004. godini oko 40 000, a u 2005. godini oko 43 000 djece, te podsjetila kako je u 2006. godini za rodiljne dopuste i opremu za novorođenčad Vlada osigurala 714 milijuna kuna.




Pisane vijesti