Potpredsjednica Vlade na otvorenju Doma hrvatskih branitelja u Pakracu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Pakracu Dom hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Pakracu Dom hrvatskih branitelja. U Domu hrvatskih branitelja nalaze se prostorije udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, a njegovu su izgradnju i uređenje financirali Grad Pakrac, hrvatska Vlada, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo kulture.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor zahvalila je svim braniteljima Pakraca i Lipika na doprinosu u Domovinskom ratu te obrani i stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Također je rekla kako se u ovim blagdanskim vremenima treba prisjetiti i svih poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor izrazila je želju da Dom hrvatskih branitelja u Pakracu postane mjesto okupljanja branitelja Pakraca i Lipika, ali i svih drugih građana, prvenstveno mladih poručivši da jedino oni svojim ostankom na ovim područjima mogu osigurati njegov daljnji razvoj.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je i na neke aktivnosti Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u ovom mandatu, od sastavljanja Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja, nužnog za funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s trenutnom vrijednosti od 2 milijarde i 900 milijuna kuna, do slanja iskaznica hrvatskim braniteljima. Također je najavila i povrat duga u idućoj godini zbog neusklađivanja invalidnina i mirovina hrvatskim braniteljima prema Zakonu iz 2001., za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna. Podsjetila je i na odrađene projekte za 100%-tne HRVI I. skupine, od dodjele 333 automobila u posljednje tri godine, liječenja u hiperbaričnoj komori u Splitu, do skorog završetka njihovog stambenog zbrinjavanja.

Zahvalu potpredsjednici Kosor i hrvatskoj Vladi na pomoći u izgradnji i opremanju Doma hrvatskih branitelja uputili su gradonačelnik Pakraca Davor Huška i predsjednik HVIDR-e Pakraca Stipan Grgić.



Pisane vijesti