Potpredsjednica Vlade na otvorenju II. Nacionalne konferencije za mlade na Bjelolasici

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici II. Nacionalnu konferenciju mladih pod nazivom „Uloga mladih u hrvatskom društvu“.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici II. Nacionalnu konferenciju mladih pod nazivom „Uloga mladih u hrvatskom društvu“. U radu Konferencije koja se održava 3. i 4. srpnja, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sudjeluje oko 200 sudionika – predstavnika udruga mladih, studentskih udruga, mladeži parlamentarnih političkih stranaka i vjerskih zajednica, povjerenika za mlade i predstavnika postojećih Vijeća za mlade, te predstavnika lokalne uprave i samouprave, zajedno sa stručnjacima iz ovog područja, s ciljem unošenja više razine sustavnosti i učinkovitosti u provođenju Nacionalnog programa djelovanja za mlade, obrazovanja i zapošljavanja mladih, informiranja mladih, zastupanja interesa mladih kroz organizacije civilnog društva, prevencije ovisnosti kod mladih i uloge mladih u oblikovanju hrvatskog društva na nacionalnoj i lokalnoj razini.
Otvarajući konferenciju potpredsjednica Kosor napomenula je kako je Vlada usvojila Nacionalni program djelovanja za mlade (NPDM) koji sadrži 110 mjera raspoređenih u osam područja (obrazovanje i informatizacija; zapošljavanje i poduzetništvo; socijalna politika; zdravstvena zaštita i reprodukcijsko zdravlje; aktivno sudjelovanje mladih u društvu; izgradnja civilnoga društva i volonterski rad; kultura mladih i slobodno vrijeme; te mobilnost, informiranje i savjetovanje). Nositelji provedbe su tijela državne uprave, a za koordinatora provedbe zaduženo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako na I. Nacionalnoj konferenciji mladih, koja se održala prošle godine na Bjelolasici, definirano četrdesetak prioritetnih mjera iz NPDM-a čija je realizacija predviđena u razdoblju od dvije godine, a u suradnji s članovima Savjeta za mlade izrađen je Operativni plan provedbe Nacionalnog programa djelovanja za mlade za 2006. i 2007. godinu. Potpredsjednica Kosor također je podsjetila kako je, s obzirom na jedan od zaključaka I. Nacionalne konferencije u svezi kašnjenja u provedba NPDM-a na lokalnoj razini za provedbom na državnoj razini i nužnosti uključenja lokalne uprave u provođenje NPDM-a, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u proteklih godinu dana organiziralo pet regionalnih konferencija za mlade – u Kutini, Splitu, Opatiji, Varaždinu i Osijeku. Realiziran je pilot-projekt osnivanja Info-centra za mlade u Rijeci u suradnji Ministarstva, Grada Rijeke i Udruge mladih «Korak ispred», a Ministarstvo je sufinanciralo i otvaranje Centra za mlade u Puli. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo u protekle dvije godine financijski podržalo izradu programa djelovanja za mlade na lokalnoj razini s ukupno 554.660,00 kuna. U 2005. godini Ministarstvo je financiralo 43 kluba mladih s 1.623.751,00 kuna, u 2006. godini projekte i programe udruga usmjerene mladima financiralo je s 1.100.000,00 kuna, a projekte i programe usmjereni mladima s invaliditetom s 4.858.045,07 kuna.


Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je radi veće učinkovitosti u radu Savjeta za mlade, na njezin prijedlog, Vlada donijela Odluku o promijeni mandata članova Savjeta za mlade koji sada traje tri godine umjesto dosadašnjeg mandata koji je trajao jednu godinu, a osnažena je i uloga povjerenika za mlade u ministarstvima koji su imenovani s razine pomoćnika ministra. Napomenula je kako je izrađen prijedlog Zakona o Vijećima mladih koji će, nakon očitovanja svih relevantnih institucija, biti upućen u proceduru usvajanja, a izrađen je i prijedlog Zakona o volonterstvu, koji se nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava.

Potpredsjednica Kosor predstavila je i kampanju „Svi različiti, svi jednaki“, u kojoj je kao koordinator provedbe aktivnosti na razini Republike Hrvatske zaduženo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje je u siječnju 2006. godine formiralo Nacionalni odbor za kampanju „Svi različiti - svi jednaki“. Tijekom kampanje Vijeća Europe predviđeni su događaji koji uključuju tematske konferencije, simpozije i seminare, edukacije i treninge u koje se najvećim dijelom uključuju mladi. Sukladno preporukama Vijeća Europe, Kampanja će se u Republici Hrvatskoj provoditi na nacionalnoj i lokalnoj razini, a sastojat će se od zajedničkih i pojedinačnih aktivnosti. Nacionalni odbor predvidio je aktivnosti od lipnja 2006. do listopada 2007. godine, sukladno trajanju Kampanje Vijeća Europe. Teme koje će biti obuhvaćene Kampanjom su rasna, spolna, nacionalna, vjerska diskriminacija, osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju te isticanje različitosti kao bogatstva. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tiskalo je majice i bedževe na hrvatskom jeziku s logotipom Kampanje, koji su prvi put podijeljeni na Bjelolasici.



Pisane vijesti