Potpredsjednica Vlade na otvorenju II. sabora invalida rada Hrvatske

Potpredsjednica Vladministrica i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu II. sabor invalida rada Hrvatske na temu «Financiranje udruga». Sabor je pod pokroviteljstvom potpredsjednice Kosor organizirao Hrvatski savez udruga invalida rada.

Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu II. sabor invalida rada Hrvatske na temu «Financiranje udruga». Sabor je pod pokroviteljstvom potpredsjednice Kosor organizirao Hrvatski savez udruga invalida rada.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i partnerskim odnosom s Hrvatskim savezom udruga invalida rada te uputila Savezu zahvalu na dodijeljenom priznanju za unaprjeđenje života invalida rada. Potpredsjednica Kosor podsjetila je na neke projekte Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u skrbi za osobe s invaliditetom – pilot projekt osobnog asistenta za osobe s najvišim stupnjem invaliditeta kojim je ove godine obuhvaćeno 78 osoba s invaliditetom kao i projekt pristupačnosti za osobe s invaliditetom kojim su u nekoliko desetaka gradova i institucija prilagođeni razni objekti za pristup osobama s invaliditetom. Zbog dobrih rezultata potpredsjednica Kosor najavila je nastavak provedbe ovih projekata i u idućoj godini. U cilju zaštite radnika potpredsjednica Kosor pozvala je sve na višu razinu poštivanja Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, a također je pozvala i na poštivanje drugih zakonskih propisa vezanih uz osobe s invaliditetom kakav je primjerice Zakon o kretanju slijepih osoba uz pomoć psa vodiča. U tom smislu najavila je kako će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti financirati nabavu i školovanje jednog psa vodiča, povodom nedavnog trovanja psa vodiča slijepe osobe gospodina Vladimira Stiblika iz Vodica. Potpredsjednica Kosor najavila je u idućoj godini i oslobađanje od plaćanja cestarine za osobe s najtežim stupnjem invaliditeta što će se osigurati s pozicija Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Također je najavila obilježavanje Međunarodnog dana invalida u Krapini - 3. prosinca, kako bi ponovno zajednički ukazali na potrebe i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom.




Pisane vijesti