Potpredsjednica Vlade na otvorenju III. Nacionalne konferencije za mlade na Bjelolasici

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas na Bjelolasici III. Nacionalnu konferenciju mladih pod nazivom «Mladi i društveni razvoj».

Pozdravljajući nazočne sudionike Konferencije potpredsjednica Kosor zahvalila je predstavnicima udruga mladih na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, a posebnu zahvalu na suradnji uputila je predstavnicima udruga mladih s invaliditetom. Podsjetila je pritom kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti već drugu godinu zaredom provodi projekt osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kojim su obuhvaćeni i mladi s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor zahvalila je i predstavnicima tijela lokalne uprave i samouprave na provedbi mjera politika za mlade na lokalnoj razini, te ih pozvala na još viši stupanj aktivnosti u tom području.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su u mandatu ove Vlade po prvi puta doneseni Zakon o savjetima mladih i Zakon o volonterstvu koji se izravno tiču djelovanja mladih i udruga mladih, te njihove participacije u društvenom životu. Istaknula je kako je Vlada tijekom svih ovih godina financijski podupirala rad udruga mladih, posebice udruga mladih s invaliditetom, u cilju njihove aktivnije društvene uloge. Finanicijski su poduprti i mnogobrojni programi borbe protiv ovisnosti, te je pokrenut Vladin projekt resocijalizacije bivših ovisnika. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako će u cilju podizanja razine obrazovanosti građana Vlada od iduće školske godine započeti i s projektom besplatne srednje škole, a u svrhu provedbe mjera Naionalne populacijske politike započet će se i s dodjelom besplatnih udžbenika za sve učenike u sustavu obveznog obrazovanja.

U radu III. Nacionalne konferencije mladih koja se održava 6. i 7. srpnja, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, sudjeluju predstavnici udruga mladih, studentskih udruga, mladeži parlamentarnih političkih stranaka, mladeži vjerskih zajednica, članovi Savjeta za mlade Vlade RH, Vijeća za mlade, povjerenici za mlade, predstavnici lokalne uprave i samouprave, te stručnjaci iz ovog područja.

Na Konferenciji će se raspravljati o analizi provedbe mjera Nacionalnog programa djelovanja za mlade, provedbi mjera iz Nacionalnog programa djelovanja za mlade na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini, Nacionalnom programu mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja, inicijativi za pravo glasa na izborima za lokalna tijela vlasti mladima s navršenih 16 godina, slobodnom vremenu i kulturi mladih u Republici Hrvatskoj, financiranju programa i projekata za mlade kroz nacionalne i europske fondove, a predstavit će se i Vladin „Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa odvikavanja od ovisnosti i rehabilitacije u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu, te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja“.



Pisane vijesti