Potpredsjednica Vlade na otvorenju Međunarodne konferencije «Europska sigurnost i nacionalni interesi - ratni veterani - uloga i zadaće»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu Međunarodnu konferenciju «Europska sigurnost i nacionalni interesi - ratni veterani - uloga i zadaće». Dvodnevnu Međunarodnu konferenciju organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH i Svjetska veteranska federacija, pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na Međunarodnoj konferenciji sudjeluje oko 100 predstavnika veteranskih udruga i stručnjaka iz ovog područja iz 15 zemalja, kao i predstavnici NATO-a i OSCE-a. Tematika Konferencije novina je i za Svjetsku veteransku federaciju koja se do sada nije posebno bavila sigurnosnim pitanjima u kontekstu suvremenih svjetskih izazova, posebno međunarodnog terorizma. Ciljevi Konferencije su raspraviti pitanja globalne, a posebno europske sigurnosti s pozicije nacionalnih interesa pojedinih zemalja te razmotriti ulogu, zadaće i mogući doprinos ratnih veterana i veteranskih asocijacija nacionalnoj i međunarodnoj (europskoj) sigurnosti.

Otvarajući konferenciju potpredsjednica Kosor istaknula je kako Hrvatska, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, kandidat za članstvo za Europskoj uniji i buduća članica NATO-a, svojim iskustvima nakon Domovinskog rata može biti istinski promotor mira. Napomenuvši kako je u suradnji s udrugama iz Domovinskom rata u mandatu ove Vlade izrađen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, osvrnula se i na neke njegove elemente kakav je primjerice institut zaštićene mirovine za hrvatske branitelje. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u mandatu ove Vlade osnovan i započeo s radom Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a utemeljeni su i započeli s radom Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

U radu Međunarodne konferencije sudjeluje i predsjednik Svjetske veteranske Federacije Ibrahim Hamid koji je uputio zahvalu potpredsjednici Kosor i hrvatskoj Vladi na skrbi za hrvatske veterane, posebice u pogledu uvođenja instituta zaštićene mirovine i osnivanja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.



Pisane vijesti