Potpredsjednica Vlade na potpisivanju Sporazuma o ustrojavanju Akademije lokalne demokracije

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Vlade Republike HrvatskSporazum o ustrojavanju Akademije lokalne demokracije s Nedjeljkom Klarić, potpredsjednicom Saveza Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske i gradonačelnicom Grada Šibenika i Damirom Bajsom, predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum o ustrojavanju Akademije lokalne demokracije s Nedjeljkom Klarić, potpredsjednicom Saveza Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske i gradonačelnicom Grada Šibenika i Damirom Bajsom, predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Bjelovarsko-bilogorske županije.
Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u cilju reforme lokalne samouprave, kao jednog od kriterija prilagodbe državne uprave europskim standardima, Vlada Republike Hrvatske u svom Programu bitan naglasak stavila na proces decentralizacije. Podsjetila je kako je u cilju provođenja decentralizacijskih mjera u listopadu 2005. godine Hrvatski sabor donio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je predviđeno osnivanje ustanove za razvoj lokalne i područne (regionalne) samouprave, a radi provedbe trajnog osposobljavanja lokalnih dužnosnika i službenika. Temeljem navedene zakonske odredbe Vlada je donijela Uredbu o osnivanju Akademije lokalne čija je djelatnost trajno stručno usavršavanje imenovanih i izabranih lokalnih dužnosnika i zaposlenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i dosezanje standarda koji će omogućiti primjenu pozitivnog nacionalnog zakonodavstva te izmjene toga zakonodavstva koje budu potrebne u cilju usklađivanja s pravnim stečevinama Europske unije. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Uredbom također propisano da su tijela Akademije Upravno vijeće, ravnatelj Akademije i Programski savjet, a u tijeku je konstituiranje Upravnog vijeća Akademije. Uredbom je propisano da Upravno vijeće kojeg čine predsjednik i četiri člana, upravlja Akademijom, te da se u vijeće imenuje jedan predstavnik Saveza Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske, te jedan predstavnik Hrvatske zajednice županija. Po imenovanju Upravnog vijeća donijet će se planovi rada i drugi zakonom propisani dokumenti.
Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je Vlada preko Središnjeg ureda za državnu upravu osigurala financijska sredstva za rad Akademije u iznosu od 1. 000. 000 kuna, te prostor za rad koji će biti useljiv najkasnije do polovice prosinca ove godine, a do tada Akademija privremeno djeluje u prostoru Središnjeg državnog ureda za upravu.
Gradonačelnica Klarić rekla je kako će ovaj Sporazum, kao rezultat zacrtanih izmjena i dopuna Zakona o sustavu lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave, poglavito biti važan lokalnim dužnosnicima i službenicima u artikuliranju potreba i razvitka lokalnih sredina. Sporazum je ocijenila i kao doprinos razvitku lokalne demokracije i općeg demokratskog sustava Republike Hrvatske.
Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom rekavši kako se njima nastavlja graditi partnerski odnos s Vladom, a županije, gradovi i općine dodatno će unaprijediti sustave lokalnog odlučivanja, te stručna znanja prenositi na lokalnu razinu. Potpisani Sporazum, prvi dosad takve vrste, ocijenio je i značajnim iskorakom u razvoju procesa decentralizacije koji će imati dugoročne učinke.




Pisane vijesti