Potpredsjednica Vlade na potpisivanju Ugovora o financijskim potporama s braniteljskim zadrugama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti za osnivanje zadruga hrvatskih branitelju pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kunsa Zadrugom branitelja «Ladimirevci» iz LadimirevacOpćom poljoprivrednom zadrugom «Dežanovac» iz DežanovcPoljoprivrednom zadrugom «Kadulja» iz ZadrZadrugom branitelja «Rika» iz Rijeke i Poljoprivrednom zadrugom «Brezine» iz Gornjih Bogićevaca.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja, u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna, sa Zadrugom branitelja «Ladimirevci» iz Ladimirevaca, Općom poljoprivrednom zadrugom «Dežanovac» iz Dežanovca, Poljoprivrednom zadrugom «Kadulja» iz Zadra, Zadrugom branitelja «Rika» iz Rijeke i Poljoprivrednom zadrugom «Brezine» iz Gornjih Bogićevaca.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo u 2004. godini, od kada se provodi mjera poticanja zadrugarstva, potpisalo Ugovore o korištenju novčane potpore s 10 zadruga branitelja, a u 2005. godini s novih 18 zadruga. Izražavajući zadovoljstvo zbog stalnog razvoja zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja, a posebno zbog povezivanja zadruga u cilju veće tržišne konkurentnosti, potpredsjednica Kosor rekla je kako je zbog uspješnosti ove mjere Ministarstvo za njezinu provedbu u 2006. godini osiguralo oko 5 milijuna kuna pa će se na taj način u ovoj godini financijski poduprijeti 33 braniteljske zadruge koje ispunjavaju kriterije postavljene Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Napominjući kako je dosada preko svih mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zaposleno preko 3500 hrvatskih branitelja, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je za njegovu provedbu u 2006. godini ukupno predviđeno 35 milijuna kuna, odnosno 5 milijuna kuna više nego u 2005. godini, što najbolje svjedoči o dosadašnjim uspješnim rezultatima. Potpredsjednica Kosor podsjetila je i kako je u ožujku ove godine u Zagrebu održan Okrugli stol na temu braniteljskih zadruga na kojem su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava te nadležnih institucija, te poručila kako se i nakon potpisivanja Ugovora nastavlja suradnja i potpora Ministarstva braniteljskim zadrugama.

Zadruga branitelja «Ladimirevci» u ovom trenutku okuplja sedam zadrugara, a osnovna joj je djelatnost pružanje prijevozničkih i knjigovodstvenih usluga te poljoprivreda. Zadruga je također osigurala lokacije u Ladimirevcima na kojima će se graditi pakirnica pijeska i navedena trgovina. Zadruga Opća poljoprivredna zadruga «Dežanovac» okuplja sedam branitelja na području Bjelovarsko-bilogorske županije, osnovne djelatnosti zadruge su stočarstvo i ratarstvo, unutar kojega se provodi sjemenarska proizvodnja, a u planu je i izgradnja pogona za preradu i doradu sjemena. Poljoprivredna zadruga «Kadulja» okuplja šest članova, hrvatskih branitelja s područja Zadra i zadarskog zaleđa, plan razvoja Zadruge utvrđen za razdoblje do 2008. godine usmjeren je prvenstveno na poljoprivrednu proizvodnju, s naglaskom na pčelarstvo. Zadruga također očekuje zapošljavanje dva branitelja godišnje te pet u sezonskom obavljanju poslova. Zadrugu branitelja „Rika“ osnovalo je šest branitelja s područja Rijeke i Gorskog Kotara, a osnovna djelatnost je proizvodnja povrća i stočarstvo. Poljoprivredna zadruga „Brezine“ okuplja 16 hrvatskih branitelja i oko 60 kooperanata, djelokrug poslovanja je općina Gornji Bogićevci, Nova Gradiška i Okučani, a gospodarsko opredjeljenje zadruge je podizanje trajnih nasada te izgradnja preradbenih kapaciteta za voće i povrće.



Pisane vijesti