Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora s Agronomskim fakultetom i Poljoprivrednom zadrugom branitelja „Samobor“

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime MinistarstvUgovor o pokretanju i provedbi programa i projekata proizvodnjdorade i prerade poljoprivrednih proizvodljekovitoaromatičnozačinskog i medonosnog bilja i zdrave hrane s dekanom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davorom Romićem, predstojnikom Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport doc. dr. sc. Stjepanom Pliestićem i upraviteljem Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge branitelja „Samobor“ Stjepanom Jelićem.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas, u ime Ministarstva, Ugovor o pokretanju i provedbi programa i projekata proizvodnje, dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog, aromatičnog, začinskog i medonosnog bilja i zdrave hrane s dekanom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davorom Romićem, predstojnikom Zavoda za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport doc. dr. sc. Stjepanom Pliestićem i upraviteljem Poljoprivredno-stočarsko-voćarske zadruge branitelja „Samobor“ Stjepanom Jelićem.
Potpredsjednica Kosor rekla kako će temeljem potpisanog ugovora Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pružati, u okviru svojih nadležnosti, svaku vrstu potpore provedbi programa i projekata koje će provoditi Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga branitelja „Samobor“ i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Njihova međusobna prava i obveze uređene su i danas potpisanim posebnim Ugovorom o znanstveno-stručnoj suradnji. Poljoprivredno-stočarsko-voćarska zadruga branitelja „Samobor“ pokrenula je projekt „Uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja“, do sada je 31 zadruga potpisala ugovor o Poslovnoj suradnji sa zadrugom „Samobor“, kao Referalnim centrom za zadruge branitelja, koji se odnosi na organiziranu proizvodnju ljekovitog bilja, a na taj način udruženo je više od 1000 hektara zemlje. Više od 30% proizvodnje planira se slijedeće godine plasirati u izvoz kao sirovinska osnova, a 25% kao gotovi proizvod, dok će ostatak će biti plasiran na domaćem tržištu. Čitavim projektom bit će angažirano više od 100 hrvatskih branitelja kao zadrugara, a planira se dodatno zapošljavanje 7 hrvatskih branitelja za rad u sušari i pakiranju ljekovitog bilja.
Istaknuvši kako je riječ o iznimno važnom poslovnom projektu, potpredsjednica Kosor zahvalila je Agronomskom fakultetu i zadruzi branitelja „Samobor“ na samoj inicijativi pokretanja projekta kojim će primarno biti obuhvaćeni hrvatski branitelji. Napomenula je kako je i ovaj projekt primjer učinkovitog povezivanja više društvenih institucija u skrbi u za hrvatske branitelje, a podsjećajući kako oni zbog svog doprinosa u stvaranju Hrvatske moraju biti obveza čitavog društva, pozvala je i druga tijela lokalne uprave i samouprave u aktivnije uključivanje.
Potpisivanju ugovora nazočili su i predstavnci tvrke „Agristar i Suban“ koji su najveći otkupljivači i izvoznici ljekovitog bilja od zadruga hrvatskih branitelja te upravitelji Poljoprivredno-voćarsko-stočarske zadruge branitelja „Brezovica“, Braniteljske zadruge „Dom“, Braniteljske zadruge „Farmer-Goričan“ i Poljoprivredne zadruge Bahra koje ulaze u proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog, aromatičnog, začinskog i medonosnog bilja i zdrave hrane i već su potpisale ugovore o poslovnoj suradnji s Poljoprivredno-stočarsko-voćarskom zadrugom branitelja „Samobor“.




Pisane vijesti