Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora sa 20 zadruga branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o korištenju novčanih potpora Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za osnivanje zadruga branitelja s upraviteljima 20 zadruga branitelja, u sklopu provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u pojedinačnom iznosu od 150 tisuća kuna za svaku zadrugu branitelja.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se mjera poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja pokazala najuspješnijom mjerom Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, pokrenutog u mandatu ove Vlade i putem kojeg je ukupno zaposleno preko 5.000 hrvatskih branitelja, te napomenula kako će u ovoj godini biti potpisani ugovori o dodjeli novčanih potpora s još 20 zadruga branitelja, pa će se na taj način u 2007. godini financijski poduprijeti rad ukupno 40 zadruga branitelja. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tijekom 2004., 2005. i 2006. godine financijski je poduprlo rad 61 zadruge (10 zadruga 2004. godine, 18 zadruga 2005. godine, a 33 zadruge 2006. godine). Potpredsjednica Kosor istaknula je kako razvoj braniteljskog zadrugarstva pokazuje svoj sve veći uspjeh u gospodarskom smislu, a kao oblik povezivanja braniteljsko zadrugarstvo važno je i u resocijalizaciji hrvatskih branitelja koji su oboljeli ili se liječe od PTSP-a.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se potpore braniteljskim zadrugama daju na temelju mišljenja stručnih povjerenstava i postavljenih kriterija za dodjelu potpora. Za potporu se, naime, mogu kandidirati zadruge hrvatskih branitelja registrirane na području Republike Hrvatske koje imaju najmanje šest članova sa statusom hrvatskog branitelja odnosno djeteta poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja te koje prethodnih godina nisu koristile ovu potporu. U kriterijima za realizaciju dana je prednost zadrugama s većim brojem članova i s područja od posebne državne skrbi.

Potpredsjednica Kosor također je rekla kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, pokrenutog u mandatnom razdoblju ove Vlade, tijekom posljednje tri godine utrošeno oko 100 milijuna kuna, a u 2007. godini za njegovu provedbu osigurano je 40 milijuna kuna, što iznosi za 5 milijuna kuna više nego u 2006. godini.

Poručujući kako briga o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima treba biti briga čitavog društva, potpredsjednica Kosor rekla je kako će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i u budućnosti nastaviti pružati svu potrebnu pomoć i potporu svim zadrugama kojima su dodijeljene novčane potpore.

Zahvalu potpredsjednici Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na dodijeljenim novčanim potporama, u ime svih zadruga s kojima su danas potpisani ugovori, uputili su upravitelj zadruge branitelja «Škabrnja» iz Škabrnje Marko Ivković, upravitelj zadruge «Uskok» iz Senja Tomislav Jurčić i upraviteljica zadruge «Melissa» iz Gradeca Marieta Granić.



Pisane vijesti