Potpredsjednica Vlade na predstavljanju doplatne marke za skloništa žena i djece žrtava nasilja

Potpredsjedsjednica Kosor rekla je kako je izdavanje ove dobrovoljne doplatne poštanske markkoja će se prodavati od 22. rujna do 25. studenoga 2007. godinpotaknulo Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosta cilj njezine prodaje je prikupljanje financijskih sredstava koja će se donirati skloništima za žene i djecu žrtve...

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Jadranka Kosor, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predstavila je danas dobrovoljnu doplatnu poštansku marku i potpisala ugovor o njezinoj prodaji s predsjednikom Uprave Hrvatske pošte Jakovom Krešićem.

Potpredsjedsjednica Kosor rekla je kako je izdavanje ove dobrovoljne doplatne poštanske marke, koja će se prodavati od 22. rujna do 25. studenoga 2007. godine, potaknulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a cilj njezine prodaje je prikupljanje financijskih sredstava koja će se donirati skloništima za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Tom prilikom potpredsjednica Kosor pozvala je sve građane da kupe ovu dobrovoljnu doplatnu poštansku marku, nominalne vrijednosti 1,15 kuna, te na taj financijski pomognu radu skloništa. Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će prodaja ove doplatne marke dodatno pridonijeti i senzibilizaciji javnosti za problem nasilja nad ženama i borbe protiv njega. Napomenula je kako se i ova aktivnost provodi u sklopu Nacionalne kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama, podsjetivši kako su se u Kampanju, sukladno preporukama Vijeća Europe, do sada uključili predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i zastupnici u Hrvatskom saboru, predsjednici i suci Ustavnog suda, Vrhovnog suda te Upravnog suda, kao i hrvatski nogometaši. Potpredsjednica Kosor, simboličnim stavljanjem promotivnog bedža, uključila je danas u ovu Kampanju i predsjednika te članove Uprave Hrvatske pošte.
Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Jakov Krešić također je izrazio zadovoljstvo što će se prodajom ove poštanske marke pomoći radu skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, napomenuvši kako će Hrvatske pošte prodaju obaviti bez naknade.


Potpredsjednica Kosor predstavila je nakon toga i izmijenjeni i dopunjeni Adresar ustanova, organizacija i drugih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji za 2007. godinu koji je izdalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske, kroz Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi financijski pomogla uređenje nove lokacije Autononmne ženske kuće Zagreb koja će uskoro započeti s radom. Osim toga, podsjetila je kako je Vlada donijela Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te kako se radi i na donošenju nove Nacionalne strategije, a svi predmeti obiteljskog nasilja u sudskim predmetima označeni su kao žurni.

Današnjem predstavljanju nazočili su i članovi Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

Potpredsjednica Kosor najavila je i sutrašnje obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Općinskom sudu u Zagrebu.



Pisane vijesti