Potpredsjednica Vlade na predstavljanju Priručnika sa smjernicama za medijsko izvještavanje o nasilju u obitelji

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor rekla je kako se Priručnikom, koji je izradilo Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji sa stručnjacima i predstavnicima nevladinih ženskih udrugželi ukazati medijskim autorima na značaj i moguće učinke svakoga pojedinog teksta ili priloga na žrtvu nasilja prije njegova predstavljanja javnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je danas, u povodu Međunarodnog dana obitelji, «Priručnik sa smjernicama za medijsko izvješćivanje o nasilju u obitelji».
Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor rekla je kako se Priručnikom, koji je izradilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji sa stručnjacima i predstavnicima nevladinih ženskih udruga, želi ukazati medijskim autorima na značaj i moguće učinke svakoga pojedinog teksta ili priloga na žrtvu nasilja prije njegova predstavljanja javnosti. Također je istaknula kako je izradom ovog Priručnika ostvarena i jedna od zadanih aktivnosti Programa Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, vezana uz jačanje suradnje svih ključnih subjekata u Republici Hrvatskoj. Priručnik se sastoji od šest poglavlja, a obuhvaća prikaz Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, i ciljeve samog Priručnika; prikaz nasilja kao diskriminacije i kršenja ženskih ljudskih prava; prikaz osnovnih stereotipa i predrasuda koje postoje u društvu vezane uz nasilje, dinamike nasilja te pregled statističkih podataka slučajeva nasilja, kao i kratki pregled međunarodnih dokumenata kojima je definirani nasilje nad ženama; zakonsko reguliranje medijskog izvještavanja s pregledom nacionalnih propisa i međunarodnih dokumenata; osvrt na medijsku sliku nasilja nad ženama i u obitelji u Hrvatskoj; te smjernice za medijsko izvještavanje o nasilju u obitelji.
Potpredsjednica Kosor napomenula je kako će i daljnje aktivnosti Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, biti vezane uz senzibilizaciju javnosti i medija o potrebi prevladavanje stereotipa i predrasuda koji se povezuju uz nasilje u obitelji, te obilježavanje međunarodnih i nacionalnih datuma, kakav je današnji Međunarodni dan obitelji, a ove godine vezat će se još uz obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 22. rujna i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenoga. Također je podsjetila da je u sklopu u organizaciji Glavne uprave za ljudska prava Vijeća Europe - Odjela za ravnopravnost spolova i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od 9. do 10. svibnja 2007. godine u Zagrebu održan seminar pod nazivom «Aktivno sudjelovanje muškaraca u borbi protiv obiteljskog nasilja».


U predstavljanju Priručnika sudjelovali su prof. dr. sc. Ksenija Turković, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Sanja Sarnavka, koordinatorica Udruge «B.a.b.e.», a predstavljanju su nazočili predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Savjeta za populacijsku politiku Vlade RH, nevladinih udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji te drugi uzvanici.



Pisane vijesti