Potpredsjednica Vlade na radionici Hrvatska decentralizacija i pružanje javnih usluga

Potpredsjednica Vladministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u prostorijama Središnjeg državnog ureda za upravu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanaderradionicu «Hrvatska: decentralizacija i pružanje javnih usluga - komparativna iskustva EU-a».

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u prostorijama Središnjeg državnog ureda za upravu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, radionicu «Hrvatska: decentralizacija i pružanje javnih usluga - komparativna iskustva EU-a». Radionicu organizira Vlada RH u suradnji s Europskom komisijom, Američkom agencijom za međunarodni razvoj, Svjetskom bankom i SIGMA/OECD-om, a njezin je cilj ocijeniti napredak i dati smjernice za decentralizaciju u Republici Hrvatskoj s fiskalnog i administrativnog aspekta. Težište Radionice bit će na procesima i sadržaju decentralizacije predstavljenima kroz analizu slučajeva pojedinih država EU-a.
Otvarajući Radionicu poptredsjednica Kosor obratila se nazočnima govorom:


«Poštovane dame i gospodo,
U cilju cjelokupne reforme lokalne samouprave, kao jednog od kriterija prilagodbe državne uprave europskim standardima Vlada Republike Hrvatske u svom Programu za mandatno razdoblje od 2003. do 2007. godine bitan naglasak stavlja na proces decentralizacije. Usvajanjem Europske povelje već prilikom osnivanja jedinica lokalne samouprave, a kasnije i ratifikacijom Europske povelje o lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj je uspostavljen učinkovit sustav jedinica lokalne samouprave na koje je posebnim zakonima preneseno obavljanje javnih poslova.


Reforma državne uprave ( radi povećanja učinkovitosti s ciljem postati kvalitetan i brz servis za građane) i lokalne samouprave preduvjet je gospodarskog i socijalnog napretka. Vodeći brigu o reformi državne uprave i razvoju sustava lokalne i područne samouprave, te stvarajući pretpostavke za širu decentralizaciju javnih poslova, kao i jačanje administrativnog kapaciteta lokalne samouprave Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za decentralizaciju , te predložila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

U prosincu 2004. godine Vlada Republike Hrvatske je donijela okvir Programa decentralizacije 2004-2007., te osnovala Povjerenstvo za decentralizaciju.
Cilj Programa je utvrđivanje načina za selektivan prijenos zadataka i ovlasti na jedinice lokalne i regionalne samouprave, što je popraćeno financijskom podrškom kako bi se osigurala veća samostalnost i utjecaj lokalnih jedinica u odlučivanju u pitanjima od značajnog interesa. Zadaća Povjerenstva za decentralizaciju je provedba okvirnog Programa decentralizacije, za razdoblje 2004.-2007. u cilju reforme lokalne samouprave kao jednog od kriterija prilagodbe državne uprave europskim standardima. Na čelu Povjerenstva je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, a čine ga članovi iz nadležnih ministarstava na nivou pomoćnika ministra i državnih tajnika, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave. Povjerenstvo za decentralizaciju do sada je oformilo stručne grupe za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb, zaštitu okoliša, poljoprivredu, te jačanje fiskalnog kapaciteta.


Za provođenje daljnjeg iskoraka u decentralizaciji bilo je nužno uvažiti realnost različite gospodarske i administrativne snage pojedinih jedinica lokalne samouprave i slijedom toga napustiti dosadašnji monotipski oblik jedinica lokalne samouprave.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi stupio je na snagu 08. studenog 2005. godine, a valja naglasiti da je zakonski prijedlog izrađen u suradnji sa nacionalnom udrugom jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj – Savezom udruge gradova i udruge općina. Namjera je Vlade da se primjenom ovog Zakona postigne nekoliko važnih ciljeva, a među njima je i širenje okvira za decentralizaciju.


Zakonom se uvodi novi oblik lokalne samouprave , a to su veliki gradovi (više od 35 000 stanovnika). Ustanovljavanjem velikih gradova predviđa se decentralizacija poslova vezanih uz izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, te drugih akata vezanih uz gradnju i provedbu dokumenata prostornog uređenja. Također otvara se mogućnost da se posebnim zakonima, kojima se uređuje pojedina upravna oblast, znatan dio poslova koje su do sada obavljala tijela državne uprave prenese u njihovu nadležnost. Stvaranjem sustava lokalne samouprave veliki opseg javnih poslova obavlja se na razini lokalne samouprave, stoga se javila potreba za trajnim usavršavanjem i stručnim osposobljavanjem službenika u lokalnoj i područnoj samoupravi u obliku institucije Akademije lokalne demokracije.

Posebno je važno istaći da će se stručno usavršavanje provoditi kao zajednički projekt Saveza Udruge gradova i Udruge općina i Vlade Republike Hrvatske. Vlada će usvojiti strategiju trajnog osposobljavanja i usavršavanja.
U državnom proračunu za 2006. godinu osigurana su novčana sredstva u iznosu od 1 milijun kuna za djelovanje Akademije lokalne demokracije.


Kako bi se edukacijom lokalnih službenika jačao administrativni kapacitet lokalne samouprave koji bi bio sposoban preuzeti poslove predviđene programom decentralizacije, zaključen je Sporazum o provedbi CARDS programa 2003. putem kojeg će stručnjaci Europske unije sudjelovati u izradi programa edukacije koje će provoditi buduća ustanova.

Hrvatska Vlada želi ravnomjeran razvoj svih krajeva Republike Hrvatske, te taj cilj želi postići kroz partnerski odnos s jedinicama područne samouprave i jedinicama lokalne samouprave.

U ime premijera i Vlade u cjelini želim ponovno naglasiti da smo spremni u potpunosti primijeniti načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi te prepustiti lokalnim vlastima obavljanje javnih poslova u znatno većem opsegu ali i osigurati lokalnim vlastima dostatne prihode za obavljanje tih poslova.

Želimo razdiobu javnih poslova između države te jedinica područne i lokalne samouprave učiniti na jednak način kao i zemlje članice Europske unije, a osobito nama susjedne zemlje.

Ovaj skup pomoći će Republici Hrvatskoj u postizanju toga cilja te ćemo na temelju stranih iskustava i uz pomoć međunarodnih organizacija uspjeti izbjeći zamke koje decentralizacija nosi. Još jednom naglašavam punu podršku Vlade Povjerenstvu za decentralizaciju te zahvaljujemo organizatorima i sudionicima ove radionice.»



Pisane vijesti