Potpredsjednica Vlade na sjednici Vijeća za djecu

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je u Šibeniku održana 6. sjednica Vijeća za djecu Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je u Šibeniku održana 6. sjednica Vijeća za djecu Vlade RH. Na sjednici, koja je u Šibeniku održana povodom otvaranja 45. Međunarodnog dječjeg festivala, potpredsjednica Kosor potpisala je s Draganom Zlatovićem, ravnateljem Šibenskog kazališta i Međunarodnog dječjeg festivala, Ugovor o suradnji i financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u provedbi projekata 45. Međunarodnog dječjeg festivala - radionice «Izrada i oblikovanje papira» i izrade grafičke mape «Prava djeteta», a u sklopu provedbe jednog od osnovnih ciljeva Nacionalnog programa djelovanja za djecu koji se odnosi na omogućavanje darovitoj djeci iskazivanja i ostvarivanja sposobnosti i talenata. Ravnatelj Međunarodnog dječjeg festivala Zlatović zahvalio se na financijskoj potpori Ministarstva istaknuvši kako je ovogodišnji festival posebno usmjeren na djecu s posebnim potrebama, koja će i sudjelovati u velikom broju radionica i ostalim kulturno-umjetničkim aktivnostima.

Na sjednici Vijeća za djecu imenovani su članovi radne skupine za izradu Operativnog plana i realizaciju aktivnosti za dobrobit djece za razdoblje od 2006. do 2008. godine, sukladno Nacionalnom programu djelovanja za djecu, u koju su uključeni predstavnici nadležnih tijela državne uprave, znanstveni stručnjaci i predstavnici nevladinih udruga koji se bave ovom problematikom. Nastavno na ovu radnu skupinu osnovat će se i posebne podskupine zadužene za određena područja zaštite i prava djeteta, dok će za podlogu novog Operativnog plana koristiti biti zatražena i izvješća o dosadašnjim aktivnostima tijela uključenih u provedbu Prioritetnih aktivnosti za dobrobit djece od 2003. do 2005. godine. Kao prilog Vijeća za djecu sustavnoj promociji prava djeteta, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije o pravima djeteta, dogovoreno je tiskanje i javna objava Konvencije o pravima djeteta i tekstova preporuka Odbora za prava djeteta UN-a. Ukazana je potreba za daljnjom implementacijom odredbi vezanih uz zaštitu i prava djeteta u zakonodavstvo Republike Hrvatske te poboljšanom koordinacijom aktivnosti tijela uključenih u zaštitu i prava djeteta. Na inicijativu potpredsjednice Kosor određeno je i održavanje zajedničkih sastanaka Vijeća za djecu s drugim Vladinim tijelima – Povjerenstvom za osobe s invaliditetom, Povjerenstvom za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih, Povjerenstvom za suzbijanjem zlouporabe opojnih droga, Nacionalnim povjerenstvom za suzbijanje AIDS-a, Povjerenstvom za ljudska prava, Povjerenstvom za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, kao i Savjetom za mlade. Na sjednici se također raspravljalo i o nacrtu prijedloga Pravilnika o nagradi za promicanje prava djeteta.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor nazočit će večeras i svečanosti otvaranja 45. Međunarodnog dječjeg festivala.



Pisane vijesti