Potpredsjednica Vlade na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Ženevi na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih narodna kojoj se i obratila nazočnima govorom. Potpredsjednica Kosor odala je priznanje predsjedniku Ureda za ljudska pravte članovima Uredna naporima koji se ulažu u razradi svih novih mehanizama i postupaka Vijeća za ljudska prava.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Ženevi na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, na kojoj se i obratila nazočnima govorom. Potpredsjednica Kosor odala je priznanje predsjedniku Ureda za ljudska prava, te članovima Ureda, na naporima koji se ulažu u razradi svih novih mehanizama i postupaka Vijeća za ljudska prava. Potporu i predanost svekolikom procesu preustroja uputila je i Louis Arbour, visokoj povjerenici za ljudska prava. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako se Republika Hrvatska, kao država kandidat za punopravno članstvo, priključuje jučerašnjoj izjavi Europske Unije o ovom pitanju. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je Vijeće za ljudska prava osnovano kao novo i vjerodostojno tijelo UN-a za promicanje i zaštitu općih ljudskih prava u državama članicama UN-a, poručivši kako će njegova vjerodostojnost svakako ovisiti o kakvoći mehanizma uspostavljenog radi izvršenja te zadaće.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako Hrvatska, kao članica u svim temeljnim ugovorima o ljudskim pravima, podupire i aktivno sudjeluje u razradi novih normi promicanja i zaštite ljudskih prava. Istaknula je da je nakon gotovo 25 godina aktivnog zauzimanja obitelji nestalih, konačno donesena Međunarodna konvencija o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka kao jasan znak da takvoj praksi treba stati na kraj. Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je Hrvatska, kao zemlja koja je iskusila rat i sve njegove strahote, uključujući prisilne nestanke, bila među prvim državama koje su prošli mjesec potpisale Konvenciju u Parizu, te na taj način stala uz zajedničke napore koje su međunarodna zajednica i obitelji nestalih uložili u stvaranje ovog novog instrumenta. Napomenula je kako su pravo svakoga da ne bude izvrgnut prisilnom nestanku kao i pravo da zna što se odista dogodilo s njegovim najmilijima temeljna načela koja zaslužuju punu potporu.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako hrvatska Vlada pozdravlja donošenje Međunarodne konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te ju je i odlučila potpisati krajem ovog mjeseca. Napomenula je kako je taj dokument povijesni korak prema zaštiti prava gotovo 650 milijuna osoba s invaliditetom koji će olakšati njihov pristup svim vidovima društvenog života. Potpredsjednica Kosor izvijestila je nazočne kako je u Hrvatskoj upravo u tijeku donošenje prvog dokumenta utemeljenog na načelima te Konvencije, a radi se o Nacionalnoj strategiji za jednake mogućnosti osoba s invaliditetom u razdoblju od 2007. do 2015. Hrvatska također podupire razradu Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, kojim će se popuniti praznine u zaštiti gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na neka važna tematska pitanja na području ljudskih prava. Rekla je kako je trgovanje ljudima jedno od ključnih pitanja kada je riječ o sigurnosti i ljudskim pravima, a za Hrvatsku kao zemlju provoza predstavlja razlog za veliku zabrinutost, pa su upravo zato i razvijenu snažne državni mehanizmi za suzbijanje trgovanja ljudima. Također je istaknula kako Hrvatska pozdravlja izvješće glavnog tajnika UN-a o svim oblicima nasilja nad ženama i njegove dragocjene preporuke. Napomenula je kako, osim novodonesenog zakonodavstva, uključujući Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji i Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Hrvatska aktivno sudjeluje u Kampanji Vijeća Europe protiv obiteljskog nasilja nad ženama. Potpredsjednica Kosor rekla je kako će u okviru te Kampanje, Hrvatska u svibnju ove godine biti domaćinom regionalnog seminara o Aktivnom sudjelovanju muškaraca u borbi protiv nasilja u obitelji. Poručila je pritom kako je aktivno uključivanje muškaraca presudno za izazivanje promjena u stavovima prema nasilju.



Pisane vijesti