Potpredsjednica Vlade na susretu «Sjećanje na 306 djece poginule u Domovinskom ratu» u Slavonskom Brodu

U spomen na 306-ero djece poginule u Domovinskom ratu, danas je u Slavonskome Brodu održan komemorativni skup i susret roditelja, koji je i ove godine organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

SLAVONSKI BROD, 21. svibnja 2005. (Hina) - U spomen na 306-ero djece poginule u Domovinskom ratu, danas je u Slavonskome Brodu održan komemorativni skup i susret roditelja, koji je i ove godine organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Pokroviteljica susreta, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je da će se do sljedećeg susreta načiniti popis imena poginule djece.

"Ovdje smo kako bismo hrvatsku javnost upozorili na činjenicu da je nedovoljno poznato kako je u Hrvatskoj tijekom agresije poginulo 306-ero djece. Mislim da je nedopustivo što još nemamo registar s imenima i prezimenima te djece", rekla je ministrica Kosor.

Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić još je jednom upozorila na neravnopravan položaj civilnih stradalnika.

"Mi ne tražimo izjednačavanje s braniteljima. Tražimo da osnovice koje država plaća za izgubljeno dijete, ruku ili nogu budu iste", rekla je Julijana Rosandić.

Sudionici skupa položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika 29-ero djece poginule u granatiranju Slavonskoga Broda. Otvorena je i prigodna izložba, koja će nakon toga grada obići Hrvatsku.

Za boravka u Slavonskome Brodu ministrica Kosor razgovarala je i s Antunom Vlašićem, predsjednikom Županijske udruge dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-1991., koji, nezadovoljan provedbom donatorske akcije za operacije djece sa srčanom manom, već šesti dan prosvjeduje vezan lancima ispred zgrade Općinskoga suda. On traži da akcijom bude obuhvaćena i petogodišnja djevojčica iz Slavonskoga Broda koju je, tvrdi, pravodobno prijavila njegova Udruga.

Ministrica Kosor je rekla da se akcija provodi prema prioritetima koje određuju liječnici, pa je dogovoreno da će brodska ekipa za psihosocijalnu pomoć organizirati sastanak njezinih roditelja s liječnicima.

"Prosvjed nastavljam dok dijete ne bude primljeno u bolnicu", rekao je Antun Vlašić.

Akciju kojom su prikupljena sredstva za nabavku tzv. kišobrana i elastičnih čepova, svojevrsnih srčanih proteza, pod nazivom "Kišobran za dječje srce" poveli su prije dvije godine Ministarstvo branitelja i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Dosad je prikupljen novac za operacije 39-ero djece sa srčanom manom, a operirano ih je 19-ero.



Pisane vijesti