Potpredsjednica Vlade na svečanoj akademiji i dodjeli godišnjih nagrada za ljudska prava HHO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas, u povodu Međunarodnog dana ljudskih pravkao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadersvečanoj akademiji i dodjeli godišnjih nagrada za ljudska prava Hrvatskog helsinškog odbora za 2006. godinu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera, svečanoj akademiji i dodjeli godišnjih nagrada za ljudska prava Hrvatskog helsinškog odbora za 2006. godinu.
Potpredsjednica Kosor obratila se nazočnima čestitajući im Međunarodni dan ljudskih prava, te je pritom izrazila zadovoljstvo dosadašnjom dobrom osobnom suradnjom i suradnjom Vlade s Hrvatskim helsinškim odborom i predsjednikom HHO-a Žarkom Puhovskim.
Napomenula je kako je Međunarodna zajednica prihvatila visoke standarde u definiranju i zaštiti ljudskih prava, kao univerzalnih, nedjeljivih, međusobno ovisnih i neotuđivih, te u razvijenim demokratskim društvima ne postoje dvojbe o sadržaju tih prava. U tom smislu i Republika Hrvatska, u skladu s Ustavom, međunarodnim konvencijama i standardima, jamči i poštuje vladavinu prava, kao temelj svake moderne demokracije. Istaknula je i stajalište hrvatske Vlade kako je prioritetno humanitarno pitanje potraga za zatočenim i nestalim osobama u Domovinskom ratu, pri čemu svaka obitelj ima pravo na istinu, a svaka nestala osoba pravo na dostojanstven pokop, te kao bitna prava istaknula i pravo na povratak, dom i život.


Potpredsjednica Kosor rekla je kako se u osiguranju ljudskih prava u Hrvatskoj primjenjuju brojni institucionalni i drugi mehanizmi. Razvijen je model integracije obrazovanja za ljudska prava, a usvojene su međunarodne i europske konvencije i preporuke te doneseni nacionalni dokumenti. Primjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, jamči se zaštita prava i sloboda pripadnicima nacionalnih manjina, te proširuje njihova zastupljenost i sudjelovanje u procesima odlučivanja kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Nadalje, hrvatska Vlada poklanja posebnu pozornost položaju Roma – provodi se Nacionalni program za Rome, te Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma 2005-2015. Potpredsjednica Kosor istaknula je pritom kako je u 2006. godini za provedbu socijalnih, stambenih, edukacijskih i zdravstvenih projekata namijenjenih Romima izdvojeno 430% više financijskih sredstava nego u 2005. godini.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako i na području promicanja i zaštite ženskih ljudskih prava Vlada poduzima mjere s ciljem osiguranja poštivanja načela utvrđenih međunarodnim standardima o ukidanju svih oblika diskriminacije žena u svim područjima društvenog života. Donesena je nova Nacionalna politika za promicanje jednakosti spolova, a nedavno je započela nacionalna kampanja Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje koja će se provoditi tijekom 2007. i 2008. godine. Istaknula je pritom stajalište Vlade kako je nasilje nad ženama ukidanje temeljnih ljudskih prava ali i sramotno ponašanje kako za nasilnike tako i za društvo koje ga tolerira.

Kao stranka Konvencije pravima djeteta i njena dva Fakultativna protokola, Hrvatska pridaje veliku važnost zaštiti prava djece, a s tim u vezi potpredsjednica Kosor istaknula je provedbu Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece 2006.-2008. godine.

Isto tako, napomenula je da Vlada Republike Hrvatske djeluje u pravcu sustavnog poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, provodeći Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom. U skladu s općeprihvaćenim shvaćanjem da je invalidnost pitanje ljudskih prava a ne osobnog hendikepa, Republika Hrvatska aktivno je sudjelovala pri izradi teksta Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (čije se usvajanje u UN-u očekuje 13. prosinca ove godine), kao djelotvornog sredstva za osiguravanje jednakih mogućnosti i jednakih prava za osobe s invaliditetom. Rekla je pritom kako će Hrvatska učiniti sve da ovu Konvencija čim prije i ratificira, nakon njezina usvajanja u UN-u.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako Vlada Republike Hrvatske posvećuje posebnu pozornost jednom od glavnih neprijatelja ljudskih prava - korupciji, koja sama po sebi dovodi do neravnopravnosti građana pred zakonom. Stoga je borbu protiv korupcije ocijenila kao prioritet Vlade s ciljem stvaranja uvjeta punog funkcioniranja pravne države i vladavine prava u hrvatskom društvu.

Kao važnu činjenicu potpredsjednica Kosor spomenula je izvrsnu suradnju s organizacijama civilnog društva u izradi zakona i nacionalnih strategija, te važnu ulogu koju organizacije civilnoga društva imaju u provedbi konkretnih mjera. U tom kontekstu istaknula je da Vlada podupire aktivnosti organizacija civilnog društva koje djeluju u cilju sustavnog promicanja i zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjenica Kosor uputila je i čestitke ovogodišnjim dobitnicima godišnjih nagrada HHO-a Enesu efendiji Poljiću, Dragi Hedlu, te Ivanu Grujiću, svom pomoćniku u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti