Potpredsjednica Vlade na svečanosti zatvaranja Misije Međunarodnog odbora Crvenog križa u RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu svečanosti povodom zatvaranja Misije Međunarodnog odbora Crvenog križa u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je u srpnju 2006. godine, u ime Vlade Republike Hrvatske, Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnog odbora Crvenog križa o određivanju uloga i nadležnosti prilikom prijenosa nadležnosti za upravljanje podacima o nestalim osobama Međunarodnog odbora Crvenog križa Vladi Republike Hrvatske, temeljem kojeg su bili stvoreni preduvjeti za predaju podataka Međunarodnog odbora Crvenog križa hrvatskoj Vladi i Hrvatskom Crvenom križu. Sama Misija Međunarodnog odbora Crvenog križa u Republici Hrvatskoj prestala je s radom u prosincu 2006. godine. U ožujku 2007. godine Međunarodni odbor Crvenog križa predstavio je i «Knjigu nestalih osoba na području Republike Hrvatske» nastalu u suradnji s hrvatskim vlastima i Hrvatskim Crvenim križem.

Nazočnima su se obratili Daniel Cavoli, voditelj Regionalne delegacije MOCK-a, te Francois Stamm, voditelj operacija MOCK-a za Europu i Sjevernu Ameriku, koji su izrazili zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim vlastima, ističući kako je i zatvaranje Misije MOCK-a u Republici Hrvatskoj priznanje hrvatskim vlastima i Hrvatskom Crvenom križu na dosad postignutim rezultatima i stečenom povjerenju u nastavku obavljanja aktivnosti potrage za zatočenim i nestalim osobama.

Zahvaljujući Međunarodnom odboru Crvenog križa na dosadašnjoj suradnji i svim naporima koje je poduzimao u Republici Hrvatskoj u najtežim ratnim vremenima potpredsjednica Kosor zahvalila je što i na ovaj način odaju priznanje hrvatskoj Vladi u potrazi za zatočenim i nestalim osobama u Domovinskom ratu. Podsjetila je pritom kako je Republika Hrvatska tijekom niza godina stvorila tzv. hrvatski model traženja, koji se pokazao uspješan i u svjetskim razmjerima. Potpredsjednica Kosor zahvalila je na suradnji i svim udrugama obitelji zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu



Pisane vijesti