Potpredsjednica Vlade na X. Izvještajnom saboru Zajednice udruga udovica poginulih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu X. Izvještajnom saboru Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas u Zagrebu X. Izvještajnom saboru Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske. Zajednicu udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske sačinjava 36 temeljnih udruga u svim hrvatskim županijama, od kojih su 3 povezane s udrugama roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata. Na X. Izvještajnom saboru predsjednica Zajednice Neda Balog predstavila je nazočnima Izvješće o radu i Izvješće o financijskom poslovanju Zajednice u protekloj godini, a predstavljeno je i Izvješće Nadzornog odbora i Suda časti Zajednice.

Pozdravljajući nazočne članice Zajednice potpredsjednica Kosor zahvalila im se na dosadašnjoj dobroj suradnji i izrazila želju da se i u budućnosti razvijaju partnerski odnosi u aktivnostima i projektima namijenjenima udovicama hrvatskih branitelja i njihovoj djeci. Pritom je podsjetila kako je i na jučerašnjoj sjednici hrvatske Vlade, prilikom donošenja Nacionalnog programa borbe protiv karcinoma dojke, ukazala na visoku učestalost karcinoma i drugih teških oboljenja upravo kod udovica hrvatskih branitelja, a uslijed proživljenog stresa i okolnosti u kojima su živjele njihove obitelji bez supruga i očeva. U tom smislu uputila im je zahvalu na svoj ustrajnosti u očuvanju dostojanstva i istine o Domovinskom ratu i podizanju svoje djece bez drugog roditelja. Potpredsjednica Kosor rekla je pritom kako je čuvanje uspomene na sve poginule hrvatske branitelje obveza čitavog društva, kao i pomoć i skrb za njihove obitelji. Podsjetila je kako je u posljednje dvije i pol godine učinjeno mnogo pozitivnih pomaka za populaciju udovica hrvatskih branitelja i njihovu djecu, kao što je primjerice usklađivanje novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s Obiteljskim zakonom. Također je rekla kako se u saborskoj proceduri upravo nalaze Zakon o fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kao i Zakon o zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, čime će se uvelike unaprijediti oblici pomoći za one obitelji kojima je ona potrebna.



Pisane vijesti