Potpredsjednica Vlade na X. manifestaciji «Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas X. manifestaciji «Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj» koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH.

Pozdravljajući nazočne u ime Vlade RH kao pokrovitelja potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu svim sudionicima ove tradicionalne manifestacije kojom već desetu godinu zaredom doprinose očuvanju kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je hrvatska Vlada pokazujući razumijevanje za kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina u posljednje četiri godine povećala sredstva za financiranje kulturnih i društvenih programa udruga nacionalnih manjina za 110%. Kao predsjednica Povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa za Rome Vlade RH također je napomenula kako su u istom razdoblju sredstva za provedbu Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za Rome povećana za gotovo 500%.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako o jasnoj opredjeljenosti u zaštiti prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj govori i usvojeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je, između ostaloga, regulirano i ostvarivanje prava na kulturnu autonomiju, kao i političku zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina kojih je u ovom trenutku oko 4.000 uključeno u procese političkog odlučivanja na lokalnoj i nacionalnoj razini.



Pisane vijesti