Potpredsjednica Vlade na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu

U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali posmrtne ostatke devet hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali posmrtne ostatke devet hrvatskih branitelja i civila ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Identifikaciji je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, izvijestivši da se od devetoro ekshumiranih žrtava, hrvatskih branitelja i civila, njih osmero tražilo još od 1991., a jedan hrvatski branitelj od 1995.
Riječ je i o žrtvama pronađenim, primjerice, u jami Golubnjači - masovnoj grobnici u Ličko-senjskoj županiji, ali, primjerice, i u bunaru u Daljskome ataru. Identificiranje takvih žrtava je vrlo zahtjevno, a dugo je trajalo i traženje i identifikacija, rekla je Kosor.


"Na identifikaciji tih devet žrtava pokazuje se i narav srpske agresije na Hrvatsku, sve ono što smo proživjeli, jer su žrtve iz čak četiriju županija - Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke - iz masovnih grobnica, a među inima dvije su žrtve iz najveće masovne grobnice u Europi nakon Drugoga svjetskog rata - vukovarskoga Novog groblja gdje je ukupno pronađeno 938 žrtava", istaknula je ministrica Kosor.

Naglasila je kako se upravo na današnjoj identifikaciji devet žrtava može i vidjeti i osjetiti što se zapravo događalo - kakva je to bila uistinu krvava agresija na Hrvatsku i rat protiv civila.

"Iz svega toga može se iščitati da se radilo o užasnim, monstruoznim ubojstvima, meni se čini nezabilježenim u povijesti, posebno u ovim masovnim grobnicama kakva je Golubnjača, kad su ljudi bacani u jame ili u bunare pa su se htjeli, među ostalim, i skriti tragovi, tako da je potraga bila dugotrajna", istaknula je ministrica Kosor.

Nakon današnje identifikacije Hrvatska još traži 1150 branitelja i civila s Popisa zatočenih i nestalih, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor.



Pisane vijesti