Potpredsjednica Vlade na završnoj svečanosti obilježavanja 40. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor nazočila je danas, kao supokroviteljica, završnoj svečanosti obilježavanja 40. obljetnice Hrvatskog saveza udruga invalida rada. Hrvatski savez udruga invalida rada broji 36 udruga invalida rada na državnoj razini, s oko 17.000 članova.

U povodu 40. obljetnice uspješnog rada i djelovanja, potpredsjednici Kosor uručeno je na svečanosti priznanje Hrvatskog saveza udruga invalida rada za dosadašnju podršku i suradnju sa Savezom. Upućujući zahvalu na dodijeljenom priznanju potpredsjednica Kosor čestitala je Hrvatskom savezu udruga invalida rada na dugotrajnom radu, skrbi i promicanju prava osoba s invaliditetom rada. Napomenula je pritom kako je i hrvatska Vlada u svom dosadašnjem mandatu poduzela brojne aktivnosti u području zaštite i promicanja prava osoba s invaliditetom, a zaključcima Gospodarsko-socijalnog vijeća i u području zaštite na radu.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Republika Hrvatska kao četvrta država u svijetu ratficirala Konvenciju UN-a o zaštiti osoba s invaliditetom, u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vijeća Europe u Zagrebu je u rujnu ove godine održana Europska konferencija visoke razine o Akcijskom planu Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. godine, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provelo je dosad projekte pristupačnosti za osobe s invaliditetom u 22 grada, te provodi projekt uvođenja instituta osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u koji je ove godine uključeno 176 osoba s invaliditetom. Također je napomenula kako je donesena i Nacionalna strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, a usvojen je i Zakon o pravobranitelju za osobe s invaliditetom kojim će od iduće godine započeti s radom pravobranitelj za osobe s invaliditetom.



Pisane vijesti