Potpredsjednica Vlade održala govor na temu «Promjena stavova u borbi protiv nasilja nad ženama» u Madridu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Madridu na pokretačkoj konferenciji Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući obiteljsko nasilje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Madridu na pokretačkoj konferenciji Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje.
Potpredsjednica Kosor održala je tijekom konferencije govor na temu «Promjena stavova u borbi protiv nasilja nad ženama», poručivši pritom kako Hrvatska pozdravlja i pridružuje se Kampanji Vijeća Europe u borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, te potpuno podupire rad Radne skupine za provedbu Kampanje.
Podsjetila je kako je prije dva dana hrvatska Vlada obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i započela nacionalnu kampanju borbe protiv nasilja nad ženama pod sloganom «Nema opravdanja za nasilje». Ciljevi nacionalne kampanje su uspostava partnerstva s nevladinim organizacijama u sljedećim područjima aktivnosti: u području pravnih i političkih mjera, potpora i zaštita žrtava, prikupljanje podataka i podizanje svijesti.
Potpredsjednica Kosor naglasila je kako je tijekom posljednjih nekoliko godina Republika Hrvatska razvila sveobuhvatnu pravnu mrežu za zaštitu ženskog prava na život bez nasilja. Prema Ustavu Republike Hrvatske, rodna jednakost je jedna od najviših vrednota ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj, nedavne izmjene Kaznenog zakona iz lipnja 2006. godine propisuju teže kazne za kaznena djela protiv obitelji i za kazneno djelo «nasilničko ponašanje u obitelji», a Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2002. godine uspostavio je institut pravobranitelja za ravnopravnost spolova i pružio zaštitu protiv izravne i neizravne diskriminacije, koja uključuje i nasilje nad ženama. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, iz 2003. godine, propisuje oblike obiteljskog nasilja, krug počinitelja i široku skalu zaštitnih mjera, uključujući i zabranu približavanja žrtvi nasilja, te udaljavanje nasilnika iz doma. Protokol i načini postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja uspostavili su uvjete za što djelotvorniju suradnju svih nadležnih vlasti, te propisuju obveznu proceduru nadležnih vlasti - policije, centara za socijalnu skrb, pravosuđa, medicinskih i edukacijskih ustanova.
Polazeći od činjenice da je obiteljsko nasilje oblik diskriminacije i imajući u vidu da su najčešće žrtve žene, potpredsjednica Kosor rekla je kako Nacionalna strategija za zaštitu protiv obiteljskog nasilja za razdoblje od 2005. do 2007. godine, sadrži 27 kratkoročnih i dugoročnih mjera i uvodi obvezu nadležnih vlasti da istražuju, preduhitre i kažnjavanju svaki oblik obiteljskog nasilja. Osim toga i nedavno usvojena Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006.do 2010. godine temeljni je strateški dokument Vlade i Sabora, koji sadrži niz mjera borbe protiv nasilja nad ženama, kao primjerice, postupovnik o edukaciji sudaca u postupcima obiteljskog nasilja, te razradu kampanje podizanja svijesti u javnosti. Istaknuvši značajnu ulogu koju u procesu pomoći ženama žrtvama nasilja imaju nevladine udruge, potpredsjednica Kosor rekla je kako hrvatska Vlada nastavlja s jačanjem partnerstva i suradnje s nevladinim udrugama, u svim svojim aktivnostima za borbu protiv nasilja nad ženama. U podupiranju i razvijanju edukacije o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti, potpredsjednica Kosor pozvala je i sve muškarce na uključenje u provedbu Kampanje kako bi se zajedničkim naporima učinila istinska promjena u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama.
Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, provodit će se tijekom 2007. i 2008. godine, a sukladno planovima i preporukama Vijeća Europe, u siječnju 2006. godine, pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je osnovan Odbor za provedbu Kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje. U sklopu toga pripremljen je i program aktivnosti Kampanje na nacionalnoj razini, koja je svečano započela obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 25. studenoga ove godine.




Pisane vijesti