Potpredsjednica Vlade Opačić: Država mora biti puno štedljivija i racionalnija

Danas je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održana Konferencija: „Modeli učinkovitog upravljanja neosnovnim djelatnostima u javnoj upravi – prilike za javni sektor i gospodarstvo“, koju je otvorila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Obraćajući se nazočnima, ministrica Opačić kazala je da Vlada intenzivno razmišlja o izdvajanju pratećih djelatnosti u javnom sektoru. „Čini mi se da je ovo ozbiljna stvar i u kratkom periodu odlučili smo se na određeni broj reformi jer bez reformi i promjena više ne možemo biti. Država mora biti puno štedljivija i racionalnija“, rekla je, dodavši da u postojećem organizacijskom sustavu više ne možemo funkcionirati jer je to prevelik teret za proračun. „Voljela bih da to uredimo tripartitnim sporazumom“, naglasila je, napomenuvši da u zdravstvu za sada neće ići izdvajanje neosnovnih djelatnosti.

Potpredsjednica Vlade Opačić kazala je da privatni poduzetnici imaju više mogućnosti, pa će tako, među ostalim, moći obnoviti pogone i educirati ljude, istaknuvši da će uštede biti između 10 i 30 posto, a to bi na godišnjoj razini bilo približno 700 milijuna kuna.

Pojasnila je da pored outsourcinga, još uvijek nisu odbačene druge dvije opcije - poboljšanje efikasnosti unutar institucija javnog sektora i osnivanje „spin-off entiteta“ to jest tvrtke u javnom vlasništvu stvorene na temelju izdvojene gospodarske cjeline.



Pisane vijesti