Potpredsjednica Vlade otkrila spomen obilježje u znak sjećanja na petoricu hrvatskih branitelja u mjestu Doli

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u mjestu DolOpćina Dubrovačko Primorjspomen obilježje podignuto u znak sjećanja na petoricu pripadnika 4. gardijske brigade Zbora narodne garde stradalih u operaciji oslobađanja Slanoga krajem 1991. godine - Branka Andreasa PilselFernanda DelucchiArnolda NožićAlejandra Nestora Patrona i Miljenka Tadića.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u mjestu Doli, Općina Dubrovačko Primorje, spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na petoricu pripadnika 4. gardijske brigade Zbora narodne garde stradalih u operaciji oslobađanja Slanoga krajem 1991. godine - Branka Andreasa Pilsela, Fernanda Delucchia, Arnolda Nožića, Alejandra Nestora Patrona i Miljenka Tadića. Potpredsjednica Kosor otkrila je spomen obilježje s Mirom Nožić i Erikom Pilsel, majkama nestalih hrvatskih branitelja.
Petoricu hrvatskih branitelja, za koje je u prigodi 15. obljetnice njihova stradavanja otkriveno ovo spomen-obilježje, napao je torpedni čamac bivše Jugoslavenske armije 23. listopada 1991. godine u uvali Doli, a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. U napadu je preživio samo jedan hrvatski branitelj Ivo Kaznačić. Podizanje spomen-obilježja, na zahtjev obitelji nestalih hrvatskih branitelja, organizirali su 4. gardijska brigada Hrvatske vojske i Općina Dubrovačko Primorje, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti financiralo je troškove lijevanja spomen-obilježja. Idejno rješenje izrade ponudio je akademski kipar Veno Jerković - skulptura odljevena u bronci podsjeća na svjetionik, te je postavljena na postamentu od bijelog kamena na kojem su uklesana imena petorice nestalih hrvatskih branitelja.
Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji stradalih branitelja potpredsjednica Kosor poručila je kako se u ovoj prigodi ne smije zaboraviti doprinos i žrtva 193 poginula pripadnika slavne 4. gardijske brigade i svih ostalih poginulih hrvatskih branitelja. Podsjetila je i na 1122 osobe s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu, te rekla kako se potraga za njima neće zaustaviti sve dok svaka obitelj ne sazna sudbine svojih najmilijih.
Nazočnima su se obratili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske brigadir Mladen Fuzul i načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Dobroslavić.




Pisane vijesti