Potpredsjednica Vlade otvorila Dnevni boravak za starije osobe u Buzetu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Buzetu Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe“ Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Buzetu Dnevni boravak za starije osobe u okviru provedbe programa međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe“ Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Otvarajući Dnevni boravak za starije osobe potpredsjednica Kosor rekla je kako je za provedbu programa «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» na području Grada Buzeta i Općine Lanišće Ministarstvo osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 552.375,00 kuna, programom je obuhvaćeno ukupno 125 starijih osoba s područja Grada Buzeta i Općine Lanišće, a prioritetni su korisnici programa osobe starije od 65 godina koje su članovi samačkih staračkih domaćinstava, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, osobe teže narušenog zdravstvenog stanja ili osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima. Na provedbi programa zaposleno je 11 djelatnika koji korisnicima pružaju usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima i u prostorijama Dnevnog boravka. Skupine usluga u programima međugeneracijske solidarnosti su organizacija prehrane, pomoć u obavljanju kućnih poslova, pomoć u održavanju osnovne zdravstvene skrbi, posredovanje u ostvarivanju prava te razgovori i druženje s korisnicima programa.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je ovo dvanaesti po redu otvoreni Dnevni boravak za starije osobe u Hrvatskoj te podsjetila da su Dnevni boravci za starije osobe do sada otvoreni u Šibeniku, Lovincu, Splitu, Belom Manastiru, Kotoribi, Lipiku, Jasenovcu, Karlovcu, Virovitici, Širokoj Rijeci i Petrijancu. Također je rekla kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti trenutno provodi 39 programa međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» i «Pomoć u kući za starije osobe» na području 20 županija, za što je u 2006. godini osigurano oko 20 milijuna kuna. Napomenula je kako je ugovorenim programima međugeneracijske solidarnosti „Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe“ i „Pomoć u kući za starije osobe“ u 2006. godini obuhvaćeno je ukupno 7000 starijih osoba, a zaposleno je ukupno 460 osoba, te najavila otvorenje još dva Dnevna boravka za starije osobe do kraja ove godine i to u Cavtatu i Koprivnici.

Zahvalu potpredsjednici Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na suradnji u provedbi programa «Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe» na području Grada Buzeta gdje živi oko 15% stanovništva starijeg od 65 godina i susjedne Općine Lanište gdje živi oko 34% stanovništva starijeg od 65 godina uputili su gradonačelnik Grada Buzeta Valter Flego i dožupan Istarske županije Marin Brkarić.



Pisane vijesti