Potpredsjednica Vlade otvorila konferenciju Zajednice povratnika Hrvatske pod nazivom «Vratimo mlade»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu, kao pokroviteljic12. tematsku konferenciju Zajednice povratnika Hrvatske pod nazivom «Vratimo mlade».

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu, kao pokroviteljica, 12. tematsku konferenciju Zajednice povratnika Hrvatske pod nazivom «Vratimo mlade». Glavne teme ovogodišnje Konferencije, uz glavnu o povratku i ostanku mladih osoba na područjima od posebnog državnog interesa, vezane su uz donošenje Zakona o područjima od posebnog državnog interesa, Zakona o naknadi ratne štete i dalje oživljavanje gospodarstva na područjima od posebnog državnog interesa.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor istaknula je doprinos Zajednice povratnika Hrvatske, proistekle iz Zajednice prognanika Hrvatske, te zahvalila svima na ustrajnosti u teškim ratnim i poslijeratnim vremenima. Napomenula je kako je svrha i ove Konferencije davanje smjernica za daljnje oživljavanje ratom stradalih područja, povećanje zaposlenosti i ostanak mladih osoba na njima. Istaknula je kako se povratak prognanika privodi svom samom kraju, podsjećajući kako još 2.562 osoba čeka na povratak. Potpredsjednica Kosor istaknula je i doprinos prognanika i povratnika – hrvatskih branitelja, posebice onih poginulih, zatočenih i nestalih. Pritom je podsjetila kako se na popisu zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu nalazi još 1.131 osoba, od čega najvećim dijelom upravo s područja od posebnog državnog interesa, a najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se još 500 osoba vodi kao zatočeni i nestali.
Potpredsjednica Kosor poručila je kako će hrvatska Vlada i budućnosti nastaviti s razvojem područja od posebnog državnog interesa, rekavši kako je već mnogo toga učinjeno u pogledu zapošljavanja, osnivanja poduzetničkih zona i otvaranja novih veleučilišta. Podsjetila je kako je od kraja 2003. do danas u obnovu uloženo ukupno 1 milijarda i 332 milijuna kuna, a otpočetka Domovinskog rata do danas preko 14 milijardi kuna. Također je rekla kako je Vlada prošle godine, u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije «Oluja» donijela Uredbu o dodjeli oko 7.000 kuća na područjima od posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ukupne vrijednosti preko 2 milijarde kuna.
Na Konferenciji je predstavljena i četvrta knjiga u izdanju Zajednice povratnika Hrvatske autora Branka Peka pod nazivom «Nakon povratka».




Pisane vijesti