Potpredsjednica Vlade: Porast broja novorođenčadi rezultat je i Vladinih mjera

Zadovoljni smo i nismo iznenađeni podacima da je u Hrvatskoj prošle godine rođeno 3000 djece više nego godinu ranije jer iz mjeseca u mjesec pratimo isplatu naknada za novorođenčad i po tome smo zaključili da se njihov broj povećao, izjavila je danas Hini potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

ZAGREB, 15. ožujka 2006. (Hina) - Zadovoljni smo i nismo iznenađeni podacima da je u Hrvatskoj prošle godine rođeno 3000 djece više nego godinu ranije jer iz mjeseca u mjesec pratimo isplatu naknada za novorođenčad i po tome smo zaključili da se njihov broj povećao, izjavila je danas Hini potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Vlada je na početku mandata jasno istaknula da je pronatalitetna politika jedno od glavnih ciljeva i već je tada krenula s mjerama nužnim u situaciji loše demografske situacije, podsjetila je Kosor komentirajući podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je u Hrvatskoj 2005. rođeno 3000 djece više nego 2004.

Urelija Rodin iz HZJZ ističe da će točni podatci o prirodnom kretanju stanovništva za prošlu godinu biti obrađeni za 15-tak dana, ali da se već sada može zaključiti da je lani u Hrvatskoj rođeno 43000 djece, tri tisuće više nego 2004.

Navodeći Vladine mjere potpredsjednica Kosor je podsjetila da su 2004. povećane porodiljne naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama, vraćena mogućnost korištenja trogodišnjeg plaćenog porodiljnog dopusta za majke blizanaca i s troje i više djece, te donijeta odluka o dodjeli besplatnih udžbenika za obitelji s osmero i više djece.

Izmjenama Zakona o POS-u odobravaju se olakšice za kupnju stana obiteljima s troje i više djece, rekla je Kosor dodajući kako Vlada najvažnijim drži da se mladim obiteljima omogući zaposlenje i rješavanje stambenog pitanja.

Najavila je da će ove godine pred Vladu, a potom i u Hrvatski sabor stići dokument populacijske politike, na kojemu su stručnjaci radili dvije godine.

Taj će se dokument trebati donijeti konsenzusom, jer je riječ o dogovorenim mjerama koje se ne bi smjele mijenjati. Njime se predviđa da se u provođenje mjera populacijske politike uključi cijelo društvo, Vlada, lokalna samouprava, poslodavci. Konkretno to znači "stvaranje afirmativnog ozračja za roditelje i malu djecu", novi tip tzv. infrastrukture, veći broj vrtića i njihovo drugačije radno vrijeme, da poslodavac ne može otpustiti trudnicu i ženu koja rodi dijete, navela je Kosor.

Dodala je da je izradi tog dokumenta prethodilo istraživanje o demografskom trenutku Hravtske danas i projekcijama za budućnost.



Pisane vijesti