Potpredsjednica Vlade posjetila hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a koji se nalaze na liječenju u Klinici za psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra „Zagreb“, te im uručila darove.

Upućujući svim braniteljima koji se nalaze na liječenju čestitke u povodu nadolazećeg Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, potpredsjednica Kosor zahvalila im je na doprinosu u Domovinskom ratu, istaknuvši kako su upravo hrvatski branitelji najzaslužniji za stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske. Potpredsjednica Kosor rekla je kako će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pružati stalnu skrb braniteljima oboljelim od PTSP-a i njihovim obiteljima, te najavila skori početak provedbe posebnog programa skrbi namijenjenog obiteljima branitelja oboljelih od PTSP-a. U tom smislu izrazila je i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i partnerskim odnosom sa Zajednicom udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Udrugom obitelji hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je u skrbi za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a u mandatu ove Vlade prednost dana struci, temeljem stručnih mišljenja odmah na početku mandata ukinuta je provedba MMPI-II upitnika za branitelje oboljele od PTSP-a, a u novom su Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji produženi bili rokovi priznavanje statusa HRVI-a temeljem bolesti, pa tako i PTSP-a. Također je rekla kako se kroz sustav Centara za psihosocijalnu pomoć, kao podružnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u županijama, pruža i pomoć braniteljima oboljelim od PTSP-a. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je po prvi puta na početku mandata ove Vlade javno objavljen i tada prikupljeni broj suicida hrvatskih branitelja, napomenuvši kako je od početka Domovinskog rata do kraja 2006. godine suicid izvršio 1.751 branitelj. Istaknula je pritom kako je broj suicida u 2006. godini i prvoj polovici ove godine smanjen u odnosu na ista razdoblja prethodnih godina.

Potpredsjednica Kosor sastala se i s liječnicima Klinike za psihijatriju, Klinike za psihološku medicinu i Centra za krizna stanja Kliničkog bolničkog centra „Zagreb“ te im uputila zahvalu na skrbi koju pružaju hrvatskim braniteljima oboljelima od PTSP-a i njihovim obiteljima, a posjetila je i Centar za krizna stanja gdje je upoznata s njegovim radom.



Pisane vijesti