Potpredsjednica Vlade potpisala Temeljni kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas s predsjednicima osam sindikata javnih službi Temeljni kolektivni ugovor za javne službenike i namještenike.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo suradnjom s predstavnicima sindikata javnih službi na izradi novog Temeljnog kolektivnog ugovora, napomenuvši kako su u njega unesene mnogobrojne novine, te je kao takav usklađen s postojećim zakonodavstvom i stvarnim životom zaposlenih u javnim službama. U tom smislu rekla je kako je po prvi puta u Temeljni kolektivni ugovor unesen institut mirenja u rješavanju individualnih radnih sporova, propisana je obveza raspisivanja javnih natječaja prilikom zapošljavanja u javnim službama, utvrđena je obveza evidencije radnog vremena i načina korištenja godišnjih odmora, uvedeno je pravo na plaćeni dopust u trajanju 2 dana za svako dobrovoljno darivanje krvi, prošireno je pravo na plaćeni dopust za potrebe školovanja, utvrđeni su viši prosjeci za obračun otpremnina, u Temeljni kolektivni ugovor ugrađeni su Sporazum o izračunu osnovice plaća i svi ostali sporazumi koji se odnose na javne službe, utvrđena je javnost plaća, regulirana je visina regresa za godišnji odmor, božićnicu i dar za djecu te prošireno pravo na korištenje dara za djecu, a u cilju zdravstvene prevencije uvedeni su sistematski zdravstveni pregledi.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je 2004. godine povećana osnovica za obračun plaća u javnim službama za 4,3%, u 2005. godini isplaćeno je 800 milijuna kuna za materijalne potrebe javnih službi, a u 2006. godini osnovica za obračun plaća je povećana za 3%, te je utvrđen rast plaća u naredne tri godine. Osim toga, istaknula je kako je utemeljeno i Povjerenstvo za izradu Zakona o plaćama.
Predstavnici sindikata zahvalili su potpredsjednici Kosor na suradnji i uloženom trudu tijekom izrade Temeljnog kolektivnog ugovora, kao i njegovog donošenja u predviđenom roku.




Pisane vijesti