Potpredsjednica Vlade potpisala Ugovor o financijskoj potpori sa zadrugom Mirna Luka iz Stona

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Dubrovniku Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja u iznosu od 150 tisuća kuna sa zadrugom hrvatskih branitelja «Mirna Luka» iz Stona.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Dubrovniku Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja u iznosu od 150 tisuća kuna sa zadrugom hrvatskih branitelja «Mirna Luka» iz Stona. Zadruga «Mirna Luka» ima devet članova i bavi se uzgojem školjaka na koncesijskoj parceli površine 2.840 m² u Malostonskom zaljevu, a poslovna strategija zadruge je proširenje uzgojnih parcela, nabava kvalitetnije opreme te nabava jedne brodice što će otvoriti mogućnost novog zapošljavanja hrvatskih branitelja (za što će utrošiti sredstva temeljem Ugovora s Ministarstvom). Djelatnost Zadruge nema negativan utjecaj na okoliš, budući da se primjenom suvremenih tehnologija od mriještenja do eksploatacije proizvodnih kapaciteta pridonosi očuvanju okoliša. Zadruga je imala zapažen nastup na Mediteranskom sajmu zdrave hrane i ljekovitog bilja održanom u Dubrovniku kada im je dodijeljena Zahvalnica za uspješno sudjelovanje i velik doprinos u promidžbi zdrave prehrane.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor napomenula je kako je jedan od najvažnijih projekata hrvatske Vlade upravo zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja, a unutar njega i razvoj braniteljskih zadruga. Istaknula je kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u 2006. godini ukupno predviđeno 35 milijuna kuna, odnosno 5 milijuna kuna više nego u 2005. godini, što najbolje svjedoči o dosadašnjim uspješnim rezultatima. Pritom je podsjetila kako je Ministarstvo u 2004. godini, od kada se provodi mjera poticanja zadrugarstva, potpisalo Ugovore o korištenju novčane potpore s 10 zadruga branitelja, a u 2005. godini s novih 18 zadruga. Izražavajući zadovoljstvo zbog stalnog razvoja zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja, potpredsjednica Kosor rekla je upravo za ovu mjeru Ministarstvo u 2006. godini osiguralo oko 5 milijuna kuna pa će se na taj način u ovoj godini financijski poduprijeti 33 braniteljske zadruge koje ispunjavaju kriterije postavljene Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.



Pisane vijesti