Potpredsjednica Vlade predala odlikovanje obitelji pokojnog hrvatskog branitelja Dragutina Golika

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predala je danas odlikovanje „Red hrvatskog trolista“ obitelji pokojnog hrvatskog branitelja Dragutina Golika.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predala je danas odlikovanje „Red hrvatskog trolista“ obitelji pokojnog hrvatskog branitelja Dragutina Golika. Pokojni Dragutin Golik bio je teško ranjen u pokušaju sprječavanja pljačke banke 7. listopada 2005. godine, a od posljedica ranjavanja preminuo je 26. siječnja 2007. godine. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posmrtno ga je odlikovao zbog njegovih osobitih zasluga za Hrvatsku stečenih u iznimnim okolnostima u miru, na prijedlog potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor i ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina.

Istaknuvši kako se i u ovoj prigodi prisjećamo junaštva hrvatskog branitelja Dragutina Golika potpredsjednica Kosor rekla je kako se njegova žrtva nikada ne smije zaboraviti.

Zahvalu na dodijeljenom odlikovanju, te pomoći Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova, uputio je Stanko Golik, otac pokojnog Dragutina Golika, koji je u ime obitelji i preuzeo odlikovanje.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od prvog je dana, kada je Dragutin Golik bio ranjen, preuzelo skrb i posredovanje u njegovom liječenju i rehabilitaciji u Zagrebu i Krapinskim Toplicama. Obitelji gospodina Dragutina Golika za potrebe njegova liječenja i rehabilitacije Ministarstvo je dodijelilo jednokratnu novčanu pomoć, a od listopada 2006. godine Ministarstvo je preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja gospodina Dragutina Golika u Domu za stare i nemoćne osobe u zagrebačkom naselju Trešnjevka. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti snosilo je, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, troškove pogreba za tragično preminulog gospodina Dragutina Golika, uz odavanje vojnih počasti.
Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin također je donio odluku kojom je obitelji Dragutina Golika dodijeljena jednokratna novčana pomoć u visini 12 prosječnih neto plaća svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca.




Pisane vijesti