Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sastala se danas na Bledu s ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, ministrom za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasimom Ljajićem te predstavnicom Ministarstva gospodarstva Crne Gore Biljanom Jakić. Tema sastanka je nagodba i daljnji koraci u rješavanju stanja u sustavu Agrokor te poslovanje Agrokorovih tvrtki u regiji.

„Tvrtke koje su u vlasništvu Agrokora i poslovi u sustavu Agrokora veliki su i značajni u svakoj od naših susjednih zemalja. Stoga je jasan njihov interes za tijek postupka izvanredne uprave i ja se stoga zahvaljujem kolegi Počivalšeku na organiziranju ovoga današnjega sastanka“ uvodno je izjavila ministrica Dalić.

 „Razgovarali smo o dosadašnjem tijeku postupka izvanredne uprave u Hrvatskoj, o rezultatima i o postignutom sporazumu među vjerovnicima“, istaknula je Dalić i dodala: „Smatram kako je postizanjem načelnog sporazuma među vjerovnicima učinjen veliki korak i otvoren put ka postizanju konačne nagodbe. Koristim ovu priliku kazati još jednom da je pred izvanrednom upravom još puno posla, međutim upravo ovaj sporazum daje snažne argumente da se realizira ono o čemu sam govorila tijekom cijelog ovog postupka, a to je da izvanredna uprava dovrši postupak u rokovima kako je to propisano zakonom, do 10. srpnja“.

Svi sudionici iskazali su interes za rješavanjem problema u Agrokoru te su pozitivno ocijenili način na koji se provodi postupak izvanredne uprave, kao i planove za okončanje postupka.

Ministar Počivalšek istaknuo je kako je Slovenija posebno zainteresirana za sudbinu Mercatora koji zapošljava 10 tisuća ljudi te pohvalio postupanje hrvatske Vlade u rješavanju problema. „Nakon godinu dana došli smo do toga da vidimo svjetlo na kraju tunela“, zaključio je.

Ministar Šarović podržao je trend stabilizacije Agrokora: „Ono što je u fokusu našeg interesa je rebrendiranje Mercatora i njegovo vraćanje u BiH. Važno je da se redovno podmiruju obveze prema dobavljačima. Konzum je ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi u odnosu na dobavljače nešto lošiji. Podržavamo napore Vlade RH“.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić izjavio je nakon sastanka kako vjeruje u rješavanje problema u Agrokoru u svim zemljama. "To je definitvno regionalni problem. Sudbinski smo zainteresirani da se taj problem riješi. Nas izgleda samo problemi mogu natjerati na suradnju. Ovo bi mogao biti model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja - informiranje iz prve ruke i zajedničko traženje problema", poručio je.

„Jasno je da je tijek postupka izvanredne uprave i očuvanja stabilnosti poslovanja sustava Agrokora u Hrvatskoj pridonio i omogućio da i one tvrtke iz sustava Agrokora koje nisu bile obuhvaćene postupkom izvanredne uprave, a to su oni u susjednim zemljama, nastave poslovati i na taj način daju svoj doprinos očuvanju gospodarske stabilnosti u svakoj od pojedinačnih država“, zaključila je Dalić.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pisane vijesti | Priopćenja | Ekonomija | Martina Dalić