Potpredsjednica Vlade s izaslanstvima udruga slijepih i gluhoslijepih osoba u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor primila je danas, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, izaslanstva Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Hrvatske udruge gluho-slijepih osoba «Dodir», Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Tom prigodom potpredsjednica Kosor uručila im je dokumente tiskane na Braillevom pismu: Nacionalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom: poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. godine i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je izdavanje navedenih dokumenata na Brailleovom pismu financiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a rekavši kako su na Braileovom pismu tiskane i posjetnice svih članova Vlade uručila je izaslanstvima svoju posjetnicu tiskanu na Brailleovom pismu.
Potpredsjednica Kosor napomenula je kako hrvatska Vlada u nastojanjima da osigura ravnopravan i dostojan život svih osoba s invaliditetom, pa tako i slijepih i gluhoslijepih osoba, dosad poduzela brojne aktivnosti, te podsjetila kako je Hrvatska kao treća država u svijetu ove godine potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, kao četvrta država u svijetu ratificirala je ovu Konvenciju, a čeka se ratifikacija još samo jedne države članice UN-a kako bi Konvencija stupila na snagu. Potpredsjednica Kosor podsjetila je i na projekte Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za slijepe osobe za koje je u dosadašnjem mandatu izdvojeno oko 4,5 milijun kuna, a među kojima je kao najznačajnije istaknula prevođenje udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu. Podsjetila je kako Ministarstvo provodi i projekt osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, kojim su obuhvaćene i slijepe te gluhoslijepe osobe, te kako su u mandatu ove Vlade sportaši s invaliditetom izjednačeni u pogledu dodjele nagrada za uspjehe ostvarene na međunarodnim natjecanjima. Također je najavila potporu Vlade u radu Kazališta slijepih kroz zapošljavanje jedne osobe od početka iduće godine.


Ocijenivši kako su u Hrvatskoj izvršeni značajni pomaci u pogledu skrbi za slijepe i slabovidne osobe predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić zahvalio je potpredsjednici Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na dodijeljenim publikacijama tiskanim na Brailleovom pismu, kao i na svim drugim aktivnostima provedenim za slijepe osobe i osobe s invaliditetom, a posebice na organizaciji Europske konferenciju visoke razine o Akcijskom planu Vijeća Europe za osobe s invaliditetom od 2006. do 2015. godine u rujnu ove godine u Zagrebu. Zahvalio je Vladi i na pokroviteljstvu nad ovogodišnjim 5. Međunarodnim festivalom slijepih. Predsjednica Hrvatske udruge za kretanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić također je zahvalila potpredsjednici Kosor na zalaganju za slijepe osobe, kako tijekom dodnošenja Zakona o kretanju slijepih osoba uz pomoć pasa vodiča, tako i u pomoći u izgradnji Centra za školovanje pasa vodiča u Zagrebu, koji bi uskoro trebao biti dovršen. Predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba “Dodir” Sanja Tarczay istaknula je pak da je potpredsjednica Kosor počasna dopredsjednica Udruge.

Zahvale na dodijeljenim publikacijama uputili su i Ivan Kosić, zamjenik ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice, te Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, a navedenim institucijama Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ranije je već dostavilo Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji, te prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji tiskane na Brailleovom pismu. Potpredsjednica Kosor također je obećala pomoć u nabavi novog printera za tisak na Brailleovom pismu za potrebe Hrvatske knjižnice za slijepe.



Pisane vijesti