Potpredsjednica Vlade sa zastupnikom hrvatske nacionalne manjine u rumunjskom parlamentu Radanom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas zastupnika hrvatske nacionalne manjine u rumunjskom parlamentu Mihaia Radana.

Zahvaljujući na dosadašnjoj pomoći Vlade RH hrvatskoj zajednici u Rumunjskoj gospodin Radan upoznao je potpredsjednicu Kosor s tamošnjim položajem hrvatske nacionalne manjine, te kulturnim, obrazovnim i političkim aktivnostima hrvatske zajednice. Napomenuvši kako u Rumunjskoj trenutno živi oko 7.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine gospodin Radan izrazio je zadovoljstvo načinom ostvarivanja njihovih manjinskih prava, ponajviše na lokalnim razinama.

Potpredsjednica Kosor, koja je kao potpredsjednica Vlade zadužena za pitanja ljudskih prava te predsjedava i Povjerenstvom za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH, upoznala je gospodina Radana sa sustavom i mehanizmima ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. U tom smislu istaknula je kako su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj visoko postavljena i kao takva propisana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, pri Vladi djeluje Ured za nacionalne manjine, a kao savjetodavno tijelo Vlade djeluje i Savjet za nacionalne manjine. Potpredsjednica Kosor rekla je kako će Hrvatska i dalje pružati potporu i pomagati aktivnosti hrvatske zajednice u Rumunjskoj, napomenuvši kako je to i jedna od njezinih ustavnih obveza.



Pisane vijesti