Potpredsjednica Vlade u posjetu Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, u povodu Nove godine, tradicionalno je posjetila rodilje u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu te, u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predala rodilištu darove za novorođenčad -251 komad dječjih benkica i 1000 komada tetra platnenih pelena, a simbolično je uručila i ruže svim majkama koje se nalaze na Klinici.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je pritom nazočne o provedbi dosadašnjih mjera Nacionalne populacijske politike i novim mjerama čija će provedba započeti 2008. godine. Prije svega napomenula je kako su, u sklopu provedbe mjera Nacionalne populacijske politike, od 1. siječnja 2008. godine delimitirane rodiljne naknade za zaposlene majke za prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta, rekavši kako će ovom mjerom trenutno biti obuhvaćeno oko 5.200 majki čija plaća prelazi dosadašnji limit od 4.257,00 kuna. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je za provedbu ove mjere osigurano dodatnih 105 milijuna kuna, te podsjetila kako su ukupni iznosi za rodiljne naknade zaposlenih i nezaposlenih majki u 2007. godini za oko 600 milijuna kuna bili viši nego u 2003. godini. Izrazivši nadu u skoro povećanje broja korisnica delimitiranih rodiljnih naknada, potpredsjednica Kosor rekla je kako se razmatraju i mogućnosti vezane uz rodiljne naknade nezaposlenih majki.

Podsjetila je kako je u svrhu zaustavljanja negativnog demografskog trenda već na početku proteklog mandata Vlade vraćeno pravo trogodišnjeg rodiljnog dopusta za zaposlene roditelje i nezaposlene majke koje su rodile blizance, treće i svako naredno dijete, a povišeni su i iznosi rodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene majke. Također je podsjetila kako je od 1. siječnja 2007. godine, početkom provedbe mjera Nacionalne populacijske politike najniži iznos rodiljne naknade za redovni rodiljni dopust vezan uz 50% iznosa proračunske osnovice, povišen je iznos jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta koji je vezan uz 70% proračunske osnovice, povišeni su iznosi dječjih doplataka i broj djece koja primaju dječji doplatak, a uveden je i pronatalitetni dodatak u iznosu od 500,00 kuna za svako treće i četvrto dijete korisnika doplatka za djecu
Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će sve ove mjere pomoć zaustavljanju negativnog demografskog trenda, istaknuvši kako se već sada može vidjeti porast broja novorođene djece s 39.000 u 2003. godini, na oko 43.000 djece u protekloj. godini.
Zahvalu potpredsjednici Kosor na posjetu i uručenim darovima uputio je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode prof. dr. sc. Slavko Orešković, a posjetu je bio nazočan i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb akademik Željko Reiner.


Od 1. siječnja 2008. započet će i primjena novih odredbi Obiteljskog zakona, koje je Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, usvojio u listopadu 2007. godine.



Pisane vijesti