Potpredsjednici Vlade odali počast Josipu Joviću: Policija i danas na prvoj crti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u povodu 29. obljetnice akcije "Plitvice" zapalio svijeću u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću i ostalim poginulim hrvatskim policajcima i braniteljima, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je da je tom akcijom pokazana spremnost hrvatskog naroda da brani svoju slobodu i neovisnost.

Božinović je kao izaslanik Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, zapalio svijeću na spomen-obilježju pogibije Josipa Jovića koji je 31. ožujka 1991. poginuo na Plitvičkim Jezerima.

Taj dan upamćen je u povijesti hrvatskog naroda kao "Krvavi Uskrs", ali i razdoblje kada je hrvatska policija bila jedina organizirana sila koja se odupirala neprijateljskom djelovanju na terenu, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Božinović je, odajući počast poginulim policajcima i braniteljima rekao da okolnosti zbog kojih ne mogu svi koji bi željeli pohoditi Plitvice i odati počast na mjestu pogibije redarstvenika Josipa Jovića, ne umanjuju zahvalnost koju osjećamo na današnji spomendan.

U toj redarstvenoj akciji uspješno se održala cjelovitost hrvatskog teritorija, što je u tom trenutku bilo od izuzetne važnosti, jer planovi neprijatelja bili su prijeteći i nemilosrdni, rekao je Božinović.

Policija je i danas na prvoj crti

Božinović, koji je i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite osvrnuo se i na današnje prilike koje su zavladale Hrvatskom zbog koronavirusa, ustvrdivši da je policija, zajedno s drugim službama i danas na prvoj crti.

"Tišina koja je ovih dana zavladala Hrvatskom, podsjeća nas kako su nam se i prije tri desetljeća životi promijenili i kako smo se tome zajedno oduprli i pobijedili", rekao je, dodavši da su pripadnici hrvatske policije danas dostojni žrtve i nasljeđa Josipa Jovića, poginulih policajaca, vojnika i svih drugih hrvatskih branitelja.

"Policija je i danas na prvoj crti, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, civilnom zaštitom, Hrvatskom vojskom, vatrogascima i svim drugim vrijednim službama koje pomažu hrvatskim ljudima u ovoj dosad neviđenoj situaciji koja nas je snašla", poručio je Božinović.

Krstičević: Akcijom je pokazana spremnost hrvatskog naroda da brani svoju slobodu i neovisnost
 
U povodu 29. obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je da je tom akcijom pokazana spremnost hrvatskog naroda da brani svoju slobodu i neovisnost.
 
Akcija na Plitvicama poznatija kao "Krvavi Uskrs" koju su, 31. ožujka 1991., izvele hrvatske redarstvene snage, posijala je sjeme budućih pobjeda u Domovinskom ratu, istaknuo je u utorak Krstičević uz zahvalu svim sudionicima "Akcije Plitvice" koja je izvedena munjevito i odlučno.
 
"Akcijom je pokazana spremnost hrvatskog naroda da brani svoju slobodu i neovisnost. Nažalost, u toj akciji poginuo je redarstvenik Josip Jović, prva žrtava Domovinskog rata. Njegov život i djela govore o slobodi Hrvatske. Najmanje što možemo je čuvati uspomene na ovakve ljude", poručio je Krstičević.
 
Ministar obrane istaknuo je da su ponosni što je danas Josip Jović, nećak pokojnog Josipa, pripadnik pobjedničke Hrvatske vojske čime nastavlja borbu za bolju Hrvatsku koju je sanjao pokojni Josip.
 
Obljetnica stradavanja prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je na Uskrs, 31. ožujka 1991. poginuo na Plitvičkim Jezerima obilježena je u nedjelju u Aržanu u uskom krugu ljudi i bez popratnih događaja, zbog epidemije koronavirusa.
 
Svijeću na grobu Josipa Jovića 29 godina od akcije "Plitvice", zapamćene kao "Krvavi Uskrs" u ime Ministarstva unutarnjih poslova i splitsko-dalmatinske policije upalio je zamjenik načelnika Marko Srdarević, zajedno s članovima obitelji Tomislavom i Josipom Jović, zamjenikom župana Splitsko-dalmatinske županije Lukom Brčićem i načelnikom općine Cista Provo Božom Ćubić, izvijestio je u ponedjeljak MUP.
 
"U ovim posebnim  vremenima i specifičnim uvjetima, iako nismo u mogućnosti obilježiti 29.obljetnicu stradavanja Josipa Jovića uz misu i svečanu akademiju, prisjećamo se našeg Josipa Jovića i svih poginulih branitelja", poručio je Srdarević, prenosi MUP.
 
Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, posmrtno je promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.
 
Život je izgubio nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine okupirali Nacionalni park Plitvice i barikadama blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug Hrvatske.
 
U rano jutro, na Uskrs, 31. ožujka 1991. pripadnici MUP-a krenuli su prema hotelu Jezero, a pobunjeni Srbi postavili su barikade i zapucali na njih iz zasjede, na glavnoj prometnici u neposrednoj blizini ulaza u NP Plitvička jezera.
 
U autobus s redarstvenicima uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala jer nije bio izvučen osigurač. Specijalci su istrčali iz autobusa i drugih vozila u koloni te polijegali uz cestu. Uslijedio je višesatni obračun po dubokom snijegu s više ranjenih. Proboj hrvatske policije otežavala je gusta magla i snijeg. Poginuo je 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.
 
Prema policijskim izvješćima nakon uspješno provedene akcije "Plitvice", kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune.
 
Unatoč pobjedi i činjenici da se MUP vratio u tamošnju policijsku postaju, hrvatska se strana kasnije ipak morala povući pa su Plitvice sve do oslobodilačke Vojno-redarstvene akcije "Oluja" u kolovozu 1995. ostale djelom samoproglašene paradržave Republike SAO Krajine.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Bozinovic Davor