Potpredsjednik EK Šefčović podržao LNG terminal na Krku kao projekt važan i za EU

LNG terminal na otoku Krku jedan je od budućih projekata koji je važan za ostvarenje 'Europske energetske unije' i odgovor je na mnoge dileme koje trenutno postoje, odgovorio je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonina Picula pitao je potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za energetiku Maroš Šefčovič  kako gleda na opciju LNG terminala kao energetskog čvorišta za opskrbu ukapljenim plinom srednje Europe i šireg područja. Šefčovič je u odgovoru rekao da je to važan projekt za ostvarenje Europske energetske unije, ali je dodao da postoje otvorena pitanja koja oko toga još treba riješiti, prvenstveno misleći na infrastrukturu i financije.

Nakon snažne podrške iz Washingtona, ovo je dodatan vjetar u leđa Hrvatskoj da postane važno regionalno energetsko čvorište, naglašavaju iz Piculinog ureda.
Šefčovič je svoju potporu LNG terminalu izrazio na sastanku S&D grupe u Strasbourgu, gdje je došao predstaviti svoju poziciju uoči donošenja strategije o energetskoj uniji koju je Komisija najavila za 25. veljače.
Energetska unija ima za cilj smanjiti ovisnost EU o uvozu energenata, poboljšati energetsku učinkovitost te stvoriti jedinstveno europsko energetsko tržište, a Šefčovič smatra da je zbog geopolitičkih i ekonomskih razloga vrijeme za to idealno.
Picula je prošli tjedan sudjelovao na interparlamentarnom seminaru o energetskoj politici između članica EU i zemalja zapadnog Balkana u Ankari, gdje je također istaknuo da bi davanje prioriteta izgradnji LNG terminala u Hrvatskoj omogućilo stvaranje tržišta za opskrbu plinom u slučaju prekida opskrbe iz Rusije.

(Hina) xpp ydj

Pisane vijesti | Economy