Potpredsjednik Grčić: Sredstvima EU fondova želimo stvoriti konkurentno gospodarstvo i nova radna mjesta

Slika /Vijesti/2015/ožujak/23 ožujka/Grcic-web.jpg

„U razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju nam je više od 80 milijardi kuna. Glavni cilj nam je zapošljavanje i konkurentno gospodarstvo, te ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske" rekao je potpredsjednik Grčić.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas je u Zagrebu predstavilo rezultate projekta „Priprema budućih programskih dokumenata i pripadajuće zalihe projekata“, čiji je cilj pridonijeti jačanju kapaciteta Hrvatske za učinkovito upravljanje i apsorpciju sredstava iz EU fondova. Vrijednost projekta iznosi 2.308.900 eura i financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a  svrha mu je osnažiti apsorpcijske kapacitete upravljačke strukture Operativnog programa Regionalna konkurentnost, pružajući pomoć u pripremi kvalitetne projektne dokumentacije i zalihe projekata te osnažiti kapacitete svih relevantnih dionika za pripremu projekata.
 
Za vrijeme trajanja projekta, od veljače 2013. do ožujka 2015. razvijeno je i pripremljeno osam infrastrukturnih projekata  te su pripremljena tri nacionalna projekta, što je od iznimne važnosti za Hrvatsku jer će njihovo ostvarenje imati jak utjecaj na uspješnu provedbu Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije i razvoj međunarodne konkurentnosti Hrvatske.
 
„Na stvaranju zalihe projekata radimo stalno kako bismo novcem iz EU fondova, a u razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju nam je više od 80 milijardi kuna, osigurali dugoročno održivi gospodarski rast. Naše programske dokumente za korištenje EU fondova, Europska komisija odobrila je među prvima, čime su stvoreni uvjeti za realizaciju projekata. Glavni cilj nam je zapošljavanje i konkurentno gospodarstvo, te ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske, rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Projekt se sastoji od dvije komponente, Programske komponente i Komponente zalihe projekata,  unutar kojih su ostvareni sljedeći rezultati:
 
Komponenta I - Programska komponenta
  • Pružena je pomoć u izradi Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
  • Unaprijeđeni su apsorpcijski kapaciteti Upravljačkog tijela i Posredničkih tijela


Komponenta II – Komponenta zalihe projekata
  • Povećani su kapaciteti korisnika projekta na nacionalnoj i regionalnoj/lokalnoj razini za pripremu projekata
  • Odabrani su infrastrukturni i drugi projekti iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost  spremni za sufinanciranje strukturnim instrumentima u idućem programskom razdoblju
 
„Uz potporu Projekta, Europska komisija je formalno usvojila Sporazum o partnerstvu i oba Operativna programa, što nas posebno ispunjava zadovoljstvom jer smo imali priliku sudjelovati u tom procesu. Vjerujemo da je iznimno zalaganje svih projektnih dionika, kao i rad projektnih stručnjaka, pružio veliku podršku Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i tijelima u strukturi upravljanja Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007. – 2013." (OPRK), u pripremi dodatne dokumentacije potrebne za provedbu OPRK te u pripremi programskih dokumenata za financijsku perspektivu EU-a 2014. – 2020. – naglasio je Krzysztof Siwek, voditelj projektnog tima.
 
U sklopu projekta „Priprema budućih programskih dokumenata i pripadajuće zalihe projekata“ razvijeno je i pripremljeno osam infrastrukturnih projekata  za provedbu:
 
  1. Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL)
  2. Muzej za znanost o moru Mali Lošinj
  3. Centar kompetencija za razvoj dijelova za automobilsku industriju Zagreb
  4. Proširenje, nadogradnja i opremanje razvojno tehnološkog centra u Slavonskom Brodu
  5. Centar kompetencija Lanac zdrave hrane Osijek
  6. Nacionalni referentni laboratorij za ispitivanje motora i mjerenje njihovih emisija Zagreb
  7. Centar kompetencija inovativnih prehrambenih proizvoda  Koprivnica
  8. Centar kompetencija Kreativne industrije Zadar,
 
te su pripremljena tri nacionalna projekta:
 
  1. Provedba prethodne procjene tržišta za provođenje financijskih instrumenata
  2. Potpore institucijama za pružanje poslovnih savjeta, obuke i podrške razvoju MSP-ova (Malog i srednjeg poduzetništva) kako bi potakli osnivanje, rast i inovacije
  3. Projekt znanstvenih i tehnoloških predviđanja.
 
Ovaj projekt provodi Esep Ltd. u konzorciju sa WYG Savjetovanje d.o.o., a na njemu je radilo ukupno 46 stručnjaka iz Hrvatske, Poljske, Italije, Španjolske, Belgije i Ujedinjenoga Kraljevstva. 

Pisane vijesti